Magazín M News from MUNI
  • News
  • Science
  • Student
  • Alumni
  • Čeština

Za domácími nanuky vyrazte na Husovu. Stojí se na ně fronty

Dvě mladé umělkyně vyrábějí v Brně ledové potěšení všech možných příchutí a slaví úspěch.

Student
30 August 2017
Martin Vérteši
Meloun s koprem, třešeň s belgickým višňovým pivem nebo třeba meruňka s čajem Earl Grey. To je jen zlomek originálních příchutí, které autorky pravidelně obměňují.
Foto: Archiv K. Eliášové
Klára Eliášová začala s výrobou domácích nanuků před třemi lety, a když přišla možnost zařadit je do nabídky nově vznikající kavárny v prostorách Fóra pro architekturu a média, neváhala.

Pokud patříte mezi ty, kteří mají léto neodmyslitelně spojené s čerstvým ovocem a ledovým osvěžením, měli byste ještě stihnout vyzkoušet některý z nanuků, které vyrábí Klára Eliášová a Soňa Borodáčová. Mladé umělkyně vyrábějí ledové potěšení všech možných příchutí a prodávají ho v kulturním prostoru Praha v Husově ulici v Brně. Tam se na ně někdy dokonce stojí fronty.

Meloun s koprem, třešeň s belgickým višňovým pivem nebo třeba meruňka s čajem Earl Grey. To je jen zlomek originálních příchutí, které autorky pravidelně obměňují a které zákazníci mohou vyzkoušet.

„Vymýšlíme pořád nové, takže zákazníci skoro nemají šanci natrefit na jednu příchuť dvakrát. Baví nás s příchutěmi experimentovat, i když přes léto na to skoro není čas,“ prozradila Klára Eliášová.

Právě ona s výrobou domácích nanuků před třemi lety začala, a když přišla možnost zařadit je do nabídky nově vznikající kavárny v prostorách Fóra pro architekturu a média, neváhala. Do nanuků se totiž zamilovala na studijním pobytu v Itálii a mrzelo ji, že v České republice se tehdy kvalitní nanuk v podstatě nedal sehnat.

Zpočátku vyráběla nanuky v několika málo formičkách a na jejich uskladnění stačil jeden malý mrazák, postupně se ale dle jejích slov v Brně rozpoutalo nanukové šílenství.

Nad některými kombinacemi přemýšlíme hodně dlouho, jiné zase vzniknou tak, že jdeme na trh a nakoupíme čerstvé ovoce, říká Klára Eliášová.
Foto: Archiv K. Eliášové

Po čase se k ní přidala ještě Soňa Borodáčová, která je mimo jiné absolventka Filozofické fakulty MU a hlavní produkční celého kulturního prostoru. Do té doby nanuky jen ochutnávala, nyní společně vymýšlejí příchuti i vyrábějí nanuky.

„Nad některými kombinacemi přemýšlíme hodně dlouho, jiné zase vzniknou tak, že jdeme na trh a nakoupíme čerstvé ovoce, které tam zrovna je k dispozici. Tipy už ale dostáváme i od zákazníků a kamarádů,“ popisuje Eliášová.

V jedné várce jich někdy vyrobí i 150 kusů a ty nejžádanější jsou pryč během několika dní.
Foto: Archiv K. Eliášové

Nanuky ale dvojice žen nevyrábí zdaleka jen z ovoce. V nabídce se objevují třeba také nanuky obalené v čokoládě, se sušenkami nebo s alkoholem. V jedné várce jich někdy vyrobí i 150 a ty nejžádanější jsou pryč během několika dní. Poptávka po nanucích z brněnské Prahy je i na soukromých akcích, svatbách či v jiných kavárnách.

S výrobou netradičních mražených pochutin obě ženy neplánují jen tak skončit. „Baví nás to a ještě je tolik příchutí, které chceme vyzkoušet. Na plný úvazek to dělat nechceme, je dobré kombinovat to i s normální prací. Uživit by se tím ale asi šlo, i když jde o sezónní záležitost,“ uzavírá Eliášová.

Související články

  • Guide to surviving in Brno

    Sofiia Synytska, one of the international students at Masaryk University, shares some tips for having a great time while studying in Brno.

  • Tips for great breakfast in Brno

    Brno is not only full of students but also full of cafés. One of Masaryk University's international students, Sofiia Synytska, brings some...

  • I was pleasantly surprised by MU and Brno, says Canadian student

    Inga Palsson studied psychology in Montreal, but she was not very keen on it, so she was wondering about going to study in Europe. In the...

  • Brno ranked as the second most attractive city in Europe

    Time Out, the renowned British travel magazine, rates Brno as the second most attractive city to visit in Europe.

MUNI

Published by Masaryk University, 2005–2023. ISSN 2571-4198.
Contact

Follow us:

Facebook Twitter RSS

Main version