Přejít na hlavní obsah

Kdy a kam za sportem na Masarykově univerzitě

Kde si zarezervovat tělocvičnu nebo jak si zapsat letní cyklokurz?

Studium na univerzitě není jen o zušlechťování ducha a sbírání znalostí, ale také o udržování fyzické kondice a aktivním odpočinku. Kromě povinného tělocviku nabízí Masarykova univerzita sportuchtivým studentům spoustu dalších možností, jak se realizovat. Víte, kde si zarezervovat tělocvičnu nebo jak si zapsat letní cyklokurz?

Pronájem tělocvičen a hřišť
Pokud stoužíte spíše po provozování sportu po vlastní ose, přijde vám vhod nabídka pronájmu sportovišť Masarykovy univerzity. Škola vlastní a nabízí tělocvičny, posilovny či vnitřní i venkovní tenisové kurty. Rezervaci je možné provést jednorázově či na dobu celého semestru na webu.

Počet míst je však omezený a rozvrhy bývají u většiny sportovišť plné už dlouho dopředu, neváhejte proto příliš dlouho. Pronájem haly míčových sportů v Bohunicích vás kupříkladu vyjde na 1 100 korun za hodinu, tenisový kurt na Heinrichově ulici zase na 120 korun za hodinu.

Turnaje a ligy
Pokud už se ve svém oblíbeném sportu cítíte dostatečně dobří, můžete se zapojit do některé z probíhajících lig. Příkladem vám může být Univerzitní liga v malé kopané či Evropská univerzitní hokejová liga, hlásit se do nich začíná vždy na začátku příslušné sezony.

Vrcholem sportovního akademického roku jsou každoroční České akademické hry, které se konají zpravidla na konci června. Soutěží se na nich ve více než dvaceti disciplínách a přihlašovat se na ně začne na jaře, takže pokud se na to cítíte, nepropásněte svoji šanci.

Pokud vás láká změřit síly se spolužáky na univerzitní úrovni, sledujte kalendář událostí na webu Centra univerzitního sportu. Najdete tam zaznačené termíny nejrůznějších turnajů, které se nepravidelně během akademického roku na univerzitě konají.

„Tradičně organizujeme sportovní turnaje při příležitosti Dies Academicus, bohužel se ale často termínově trefují do zápočtových týdnů, takže jsme už jejich rozsah trochu omezili,“ připomněla Večeřová.

Povinný tělocvik
Že k úspěšnému absolvování svého studia musíte kromě jiného odcvičit i dva semestry tělocviku, nejspíš už víte. Nabídka Centra univerzitního sportu, které tělocviky na Masarykově univerzitě zastřešuje, je opravdu široká.

Zapsat si můžete téměř jakýkoliv sport, který vás napadne, od horostěny přes pilates až po kickbox. „V každém semestru vypisujeme zhruba 4600 míst v povinných tělocvicích a už dlouho jsme žádnou seminární skupinu nerušili. Občas ale dochází k obměně předmětů,“ přibližuje vedoucí Centra univerzitního sportu Věra Večeřová.

Ke zrušení některého ze sportů dochází v případech, kdy je jeho výuka zajišťována externisty a ti z univerzity odejdou. Někdy ale může být důvod jiný. „Tři roky po sobě jsme v podzimním semestru vypisovali běžecké lyžování, nikdy se to ale kvůli počasí nedalo uskutečnit. Tak jsme předmět zrušili. A zrovna letos jsou podmínky ideální,“ směje se Večeřová.

Do nabídky také přibývají nové předměty, jejich zařazování je však limitováno především penězi. Říct, který sport se u studentů těší největší oblibě, je těžké. V každém semestru se zájem o jednotlivé kurzy mění. „Do systému vstupuje tolik lidí, že je prakticky nemožné cokoliv předpovídat a i když se snažíme, aby nabídka byla co nejširší, nikdy se nezavděčíme všem,“ dodává vedoucí.

Placený tělocvik navíc
Pokud už jste dva tělocviky absolvovali a přeci jen máte ještě chuť sportovat dále, nemusíte nutně opouštět univerzitní půdu. Máte možnost absolvovat libovolný počet dalších tělocviků, jen už vás to bude něco stát. „V placených tělocvicích vypisujeme každý semestr zhruba 900 míst a pořád se nám daří držet mírně pod cenami komerčních sportovišť,“ vyzdvihuje Večeřová.

Placené tělocviky se objednávají prostřednictvím obchodního centra v informačním systému a jejich cena se pohybuje od šesti do čtrnácti set korun. Za absolvování dalších volitelných tělocviků získáte také další kredity, jejich použití k dokončení studia je však nově poněkud složitější.

„Studentům se takto získané kredity nově započítávají do zvláštního studia celoživotního vzdělávání na fakultě sportovních studií. Pokud si je chtějí nechat uznat do svého běžného studia, musejí podat žádost na své domovské fakultě. Tam jim může, ale nemusí být vyhověno,“ popisuje novinku Večeřová.

Na hory nebo k moři
Kromě klasických sportů provozovaných během semestru nabízí univerzita také několik zimníchletních kurzů. Ty zimní jsou zasvěceny především sjezdovému lyžování a snowboardingu a konají se mimo Českou republiku, většinou v Itálii nebo na Slovensku. Během pěti až sedmi dní si tam zdokonalíte techniku a zlepšíte celkovou fyzickou úroveň.

Letních kurzů je vícero druhů a při jejich registraci probíhá většinou urputný souboj o každé místo. Oblíbené jsou cyklokurzy, ať už jde o ten po moravských vinařských stezkách, nebo zahraniční poznávací cyklokurz, který každoročně mění lokalitu. Letos se cyklisté vydají na Elbu. Na cvičení a plážový volejbal je zase zaměřený kurz, který se každoročně koná v italském Bibione.

Letní a zimní výcvikové kurzy je možné absolvovat také místo povinného tělocviku, ani v takovém případě však nejsou zdarma. I zde ale platí informace, že jejich cena je zpravidla nižší než u komerčních poskytovatelů.

Hlavní novinky