Přejít na hlavní obsah

Kam v létě na výlet po brněnském okolí?

Pokud trávíte léto v Brně, nabízíme vám několik tipů co s volným časem.

Z Adamova do Křtin

Přestože nejsou Křtiny příliš známým místem, určitě stojí za to alespoň jednou za život je navštívit. Důvodem je barokní kostel Jména Panny Marie. Velkolepou stavbu navrhl Jan Blažej Santini-Aichel, o němž jste mohli slyšet ve spojitosti s poutním kostelem na Zelené hoře, který je zapsán na seznamu UNESCO. Podobnost se oběma stavbám nedá upřít, jen s tím rozdílem, že tady zřídkakdy potkáte davy turistů. Křtinský poutní kostel se může pochlubit vlastní kostnicí, překrásnou freskovou výzdobou i zvonkohrou.

Poutní kostel Jména Panny Marie.

Pokud si chcete výlet okořenit pěší procházkou, nabízí se do Křtin vyrazit z Adamova, kam se z Brna dostanete vlakem za 20 minut. Na vycházce si můžete prohlédnout Starou Huť, ve které se vyrábělo železo v 18. a 19. století, osvěžit v nedalekém lesním baru a prohlédnout si řadu jeskyň Moravského krasu včetně Býčí skály.

Rudické propadání, větrný mlýn a lom Seč

Ze Křtin můžete vyrazit také na sever k Rudickému propadání. Jedovnický potok, který se zde propadá do krasových hornin, vytváří druhý nejdelší jeskynní systém v Česku a jeho vývěr nalezne u již zmíněné Býčí skály vzdálené šest kilometrů. Během výletu můžete navštívit i kaolinový lom Seč, kde se mimo jiné natáčel seriál ČT Labyrint. V lomu, který září všemi odstíny žluté, oranžové i červené určitě ulovíte tu správnou fotku na váš Instagram.

Kaolinový lom Seč.

V obci Rudice můžete navštívit útulné muzeum v místním Větrném mlýně, kde je k prohlédnutí i model jeskynního systému Rudického propadání. Jen nezapomeňte, že v pondělí jsou muzea zavřená. V letních parných dnech se hodí výlet zakončit v Jedovnicích u rybníku Olšovec.

Z Vranova na Babí lom

Výlet do přírody, který zvládnete i během odpoledne nabízí severní okraj Brna. Autobusem můžete vyrazit do obce Vranov, ve které kromě poutního kostela a přilehlého kláštera, naleznete také hrobku Lichtenštejnů. Z Vranova se po červené turistické značce vydejte k vrcholu Babí Lom.

Rozhledna na Babím lomu.

Od vrcholu pak stezka pokračuje po hřebeni na jih až k rozhledně, ze které budete mít Brno jako na dlani. Rozhledna je otevřena nepřetržitě a pokud budete mít štěstí na počasí, dohlédnete až na Pálavu nebo dokonce až k předhůří Alp. Poté, co se plně nabažíte výhledů, můžete se po červené spustit na nejbližší zastávku autobusu v Lelekovicích.

Lodí do Bítýšky a pešky až k Maršovským vodopádům

Na další z výletů můžete vyrazit z brněnské Bystrce lodí - pokud máte šalinkartu zaplatíte pouze zlevněné jízdné. Zastávka na hradě Veveří se přímo nabízí, ale náš výlet pokračuje pěšky z konečné lodi ve Veverské Bítýšce. Z Bystrce využít i rychlejší spojení autobusem, ale kdo by nedal přednost letní plavbě po přehradě.

Maršovské vodopády

V Bítýšce se můžete zastavit v Jarošově mlýně, kde nahlédnete do mlynářského řemesla. Poté pokračujte po modré malebným údolím Bílého potoka. Pokud hledáte místo, kde uniknete před ruchem i horkem Brna, toto údolí je jedním z nich. K trojici Maršovských vodopádů, z nichž nejvyšší dosahuje výšky pěti metrů, odbočte na Šmelcově po červené. Zpátky už cestu určitě najde sami.

Nejen lednicko-valtický areál

Krajinný areál zkomponovaný Lichtenštejny v 18. a 19. století je někdy nazýván největším parkem Evropy. Pokud studujete v Brně, bylo by škoda tuto památku UNESCO alespoň jednou nenavštívit. Park lednického zámku vám v horké letní dny poskytne příjemné útočiště a spoustu zákoutí k objevování. Zámecký skleník vás sice příliš neochladí, ale i tak stojí za to. Do Lednice se dostanete z Brna pohodlně kombinací vlaku do Podivína a odtud autobusem. A navíc s celodenní zlevněnou jízdenkou pro celý Jihomoravský kraj za pár korun, tam i zpět.

Lednický zámek.

Z Lednice se kolem řady roztroušených drobných staveb, pečlivě začleněných do krajiny, dostanete pěšky až do Valtic. Ty však nabízejí mnohem víc než jen místní zámek s degustační expozicí vín. Jelikož letos slavíme třicet let od pádu komunistických režimů ve střední Evropě, nabízí se připomenout si toto výročí návštěvou Muzea železného opony.

Hlavní novinky