Přejít na hlavní obsah

Tipy, jak zvládnout domácí online výuku

Podzimní semestr na MUNI je online a my přinášíme několik rad a návodů, jak virtuální výukou hladce proplout.

Podzimní semestr probíhá na Masarykově univerzitě opět v online formě. Díky jarní zkušenosti a letním přípravám většinou všechno běží hladce, pokud si ale v něčem pořád nejste jistí, přinášíme několik základních tipů. S nimi semestr určitě zvládnete a z online výuky vytěžíte maximum.

Komunikace je základ

Většina výuky probíhá přes komunikační platformu MS Teams, případně další aplikace jako Zoom. Pokud jste v minulém semestru výuku v MS Teams neabsolvovali, může se vám hodit přehledný návod na této stránce. Aplikace totiž nemusí sloužit jen jako prostředí pro online přednášení, učitelé vám v ní mohou zadávat i úkoly, hodnotit je či ukládat nahrávky proběhlých přednášek. Právě možnost pořizování záznamů se pro pozdější dohledávání hodí, domluvte se na ní se svým vyučujícím a spolužáky v kurzu.

Na některých fakultách jsou pak oblíbená i jiná řešení. Příkladem může být Fakulta informatiky MU, kde je oblíbený nástroj Discord. Každý předmět v něm má svou virtuální místnost, která umožňuje studentům sdílet odkazy či postřehy k výuce. „Výhodou je, že studenti vidí jen ty předměty, o které mají zájem. Nově jsme navíc přidali podporu i pro předměty z jiných fakult,“ vysvětlil administrátor fakultního serveru Tomáš Ljutenko.

Dalším prostředím, které lze využít k hromadné komunikaci, je interní sociální síť Masarykovy univerzity Yammer. Umožňuje vytvářet otevřené i uzavřené skupiny nebo se přidávat do skupin již existujících. V některých se třeba diskutují otázky dění na univerzitě.

Softwarové licence zdarma

Jako studenti Masarykovy univerzity máte možnost zdarma využívat celou řadu programů a nástrojů. Jejich seznam najdete na této stránce. Nejvíce se vám budou hodit balíček Microsoft Office 365, cloudové úložiště OneDrive nebo Google Drive.

Se všemi zmiňovanými programy vám v případě problémů nebo dotazů pomůže univerzitní IT ServiceDesk, stačí napsat na Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript.. V případě nejasností týkajících se přímo výuky či třeba online zkoušení se nebojte obracet na vyučující.

Záplava online zdrojů

Návštěva knihovny se také zkomplikovala, proto určitě oceníte elektronické informační zdroje, ke kterým je přístup přes tento portál. Vyhledáte v něm obrovské množství především odborných článků, které jsou nezbytné pro většinu seminárních a závěrečných prací.

Elektronické zdroje jsou však přístupné pouze z univerzitní sítě, takže se musíte připojit pomocí vzdáleného přístupu (VPN), díky kterému máte do sítě přístup (skoro) odkudkoliv na světě. Návod, jak si vše nastavit, najdete na této stránce.

V době problematického přístupu do univerzitních knihoven můžete využít také e-výpůjčku, která umožňuje na 4 hodiny elektronicky vypůjčit některou z deseti tisíc knih, které mají knihovny fyzicky ve svých fondech. Podrobnosti i s návodem najdete v tomto článku.

Podobným způsobem umožnila Národní knihovna a Moravská zemská knihovna během nouzového stavu přistupovat ke svým zhruba 215 tisícům digitalizovaných titulů. Přistupovat k nim můžete přes svůj univerzitní knihovní účet.

Prostředí hraje roli

Domácí výuka se nejspíš projeví i ve vašem organizování času. Pokud po vás vyučující v některých předmětech nevyžadují účast v přesně daném čase, naordinujte si ji sami. Pevný harmonogram denních povinností by měl samozřejmě obsahovat i pauzy na protažení.

Pokud máte možnost, oddělte si také pracovní místo od prostoru, kde odpočíváte. Mnohem snáz tak budete odolávat svodům sociálních sítí a další zábavy. Odpočívat je samozřejmě důležité, ale po celodenním sezení u obrazovky je špatný nápad se k ní opět vracet v časech pro relaxaci. Dobrým tipem je naopak zkusit začít s domácím cvičením.

Online zkouškové

I zkouškové období bude nepochybně vypadat jinak, než jsme byli zvyklí. Už na jaře jste možná zaznamenali, že online zkoušení vybízí k většímu soustředění na testování pochopení látky než perfektně naučených pouček. Online odpovědníky jsou také poněkud specifickým druhem písemného testu, na který je dobré se připravit.

Nějakou dobu před zkouškou si otestujte (kromě svých znalostí) veškerou techniku, kterou budete potřebovat. Zajistěte si dobré připojení k internetu a pro jistotu si také nastudujte, jak postupovat, když nastanou nečekané technické obtíže. Informace vám k tomu poskytnou buď vaši vyučující, nebo třeba tato souhrnná stránka.

Hlavní novinky