Přejít na hlavní obsah

Fotografiemi a podpisy podpořili studenty a akademiky z Běloruska

Do projektu 11+1 se v úvodu týdne zapojili studenti a akademici Masarykovy univerzity. Vyjádřili tak svoji podporu a nesouhlas s represí namířenou proti akademické sféře v Bělorusku.

Studenti MU a prorektorka Simona Koryčánková na akci 11+1 na podporu studentů a akademiků z Běloruska.

Osm studentek, tři studenti a prorektorka pro studenty a absolventy MU Simona Koryčánková, která zastoupila pedagogy, vzali do rukou plakáty s fotografiemi tváří osmi studentek, tří studentů a jedné profesorky, kteří jsou symbolem odporu proti režimu v Bělorusku. Před sochou T. G. Masaryka tyto plakáty, které do Brna doputovaly z Univerzity Karlovy, podepsali a vyfotografovali se s nimi. Jako štafetu je pak předali kolegům na olomouckou univerzitu.

„Projekt 11+1 odkazuje ke dvanácti zatčeným z 12. listopadu 2020. Stali se pro nás prvotním impulsem a symbolem represí namířených proti vysokoškolákům v Bělorusku. Plakáty nám poskytli zástupci Běloruské studentské asociace. Základní myšlenkou celé akce je spojit tvář a jméno konkrétních svobodných s konkrétními uvězněnými studenty a akademiky,“ vysvětlila organizátorka akce na MU a studentka lékařské fakulty Natália Antalová.

Za Masarykovu univerzitu se focení a podepisování zúčastnili studenti všech desíti fakult a předseda Studentské komory Akademického senátu MU Daniel Jirků.

Organizátoři plánují, že „manifestační štafeta“, používající symboliku 11+1, se z České republiky přesune na Slovensko, do Rakouska a Německa a zakončí svoji pouť ve Vilniusu na European Humanities University, která vznikla před nedávnem a musela opustit Minsk, avšak dosud poskytuje vzdělání řadě běloruských studentů.

Plakáty běloruských vysokoškoláků a pedagožky, kteří jsou nyní uvězněni v trestaneckých táborech, budou vystaveny také v rámci akce Brno – Minsk  17. listopadu v Univerzitním kině Scala.

Hlavní novinky