Přejít na hlavní obsah

Nezapomeňte podat přihlášku. Čas máte jen do pondělí!

Už jen pár dní zbývá na podání přihlášky ke studiu na Masarykovu univerzitu. Co přesně musíte udělat pro podání přihlášky? Přinášíme návod krok po kroku, který vám pomůže vše včas zvládnout.

Elektronickou přihlášku ke studiu bakalářských a dlouhých magisterských studijních programů na MUNI můžete podávat jen do konce února (tj. pondělí 28. 2. 2022). Nemusíte se obávat, nejedná se o žádnou vědu. Přesto jsme sepsali několik věcí, na které je dobré dát pozor.

Výběr studijního programu

Prvním a rozhodně nejdůležitějším krokem je výběr studijního programu. Pokud ještě nevíte, co byste rádi studovali, pozorně prostudujte naši studijní nabídku na webu muni.cz. Jakmile máte vybráno, stačí už jen krůček – samotné podání přihlášky. Odkaz na přihlášku najdete na webové stránce u každého studijního programu.

Důležité pojmy na cestě v podání přihlášky

Co dál? Teď je potřeba vyznat se v několika pojmech. Pokud se hlásíte ze střední školy, zajímají vás především bakalářské a dlouhé magisterské programy v prezenční formě studia (kombinované studium, které probíhá v blocích jen několikrát za semestr, většinou volí už pracující lidé).

Po výběru studijního programu je na čase zvolit studijní plán. Setkat se můžete se čtyřmi možnostmi:

1. Jednooborové studium
Jedná se o studium, ve kterém máte předem definovaný seznam povinných předmětů, které si doplníte z nabídky povinně volitelných předmětů a volitelných předmětů. Od studia se specializací se zpravidla liší tím, že je obecněji zaměřené a většinou vám nechává větší volnost ve výběru předmětů.

2. Jednooborové studium se specializací
Studium obsahuje společnou část předmětů pro daný studijní program a část předmětů pro specializaci, které dále prohloubí znalosti v konkrétní oblasti. V rámci studijního programu si můžete vybrat vždy pouze jednu specializaci (např. v rámci programu Biochemie lze vybírat specializace Aplikovaná biochemie, Biochemie, nebo Bioinformatika).

3. Sdružené studium
Sdružené studium umožňuje absolvovat hlavní část studia v rámci jednoho studijního programu a tu si doplnit menší ucelenou částí z jiného programu, zkrátka mít jeden hlavní a jeden vedlejší program. Studovat tak lze i poměrně odlišné disciplíny, které tvoří zajímavou kombinaci (v e-přihlášce ještě můžete narazit na takzvané doporučené kombinace, které jsou připravené na míru, a libovolné kombinace, kde je mix na vás). Sdružené studium na Masarykově univerzitě je takzvaně asymetrické, což znamená, že se liší objem studia v hlavním a vedlejším studijním plánu (v hlavním je víc předmětů a budete v něm psát diplomku). Můžete takto studovat i mezifakultně třeba Ekonomii s Matematikou nebo v rámci jedné fakulty například Archeologii s Německým jazykem a literaturou.

4. Učitelské studium
Jde vlastně o sdružené studium, nestudujete ovšem hlavní a vedlejší obor, ale takzvané aprobace, které jsou shodně rozsáhlé, abyste byli stejným odborníkem na oba své budoucí vyučovací předměty. Vyberete si například Anglický jazyk se zaměřením na vzdělávání v kombinaci se Zeměpisem se zaměřením na vzdělávání.

Nezapomeňte na priority

V rámci přihlášky máte možnost zaškrtnout více variant studijních plánů v rámci jednoho studijního programu – zvolit si tzv. priority (může se jednat o jinou kombinaci programů nebo specializaci). Takto můžete v jedné přihlášce vybrat až tři různé priority! Jako konkrétní příklad lze uvést následující: chci studovat Politologii na FSS, zvolím si tedy daný studijní plán jako první prioritu. Nicméně mě také trošku zajímají i Mezinárodní vztahy a Evropská studia. Vyberu si tedy sdružené studium Politologie a Mezinárodních vztahů jako druhou prioritu a kombinaci Politologie a Evropských studií jako třetí. Musíme však upozornit, že na pořadí priorit záleží! Je proto potřeba vybrat si moudře. Více o prioritách se dočtete také zde. Díky prioritám můžete zvýšit svou šanci na přijetí a jejich vyplnění vás nestojí žádné peníze navíc.

Obecně máte možnost podat si libovolný počet přihlášek na různé programy. Za každou podanou přihlášku se platí poplatek zvlášť, ale pokud jen trochu můžete, určitě nelitujte peněz a podejte jich na relevantní obory víc. Zvýšíte svoje šance. Hlavně se nebojte všechno v klidu proklikat. Pokud pořád tápete, koukněte na video níže. A když pořád nebudete něčemu rozumět, napište nám na Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript..

Jak na přihlášku se můžete podívat i ve videu.

Hlavní novinky