Přejít na hlavní obsah

Anketa studentů MU: Co byste poradili prvákům?

Zápisem ke studiu se student stává plnohodnotným členem takzvané akademické obce a patří do jedné velké komunity studentů, učitelů a absolventů, která jen tak nikoho nepustí.

Karolína Balatková, Petr Tinka a Markéta Hůlková.

Zeptali jsme se studentů, kteří již mají první semestry za sebou, co by poradili svým mladším nebo právě nastupujícím kolegům do prvních týdnů studia na Masarykově univerzitě.

Karolína Balatková, ekonomicko-správní fakulta
Před nástupem na vysokou školu jsem často ze svého okolí slýchala, že mě čeká obrovská změna a velký rozdíl od pojetí studia, které jsem znala na střední škole. Věřím, že jste to už také mnohokrát slyšeli. Důležité je nemít z velkých kroků strach, ale vnímat je spíše jako výzvu. Každý začátek je těžký, ale může být ještě těžší, pokud zaspíte již na startovací čáře. Proto je důležité neusnout na vavřínech. Co tím myslím? Nějakou chvíli vám pravděpodobně zabere, než se sžijete s novým systémem, seznámíte se s prostředím fakulty, poslucháren a zkrátka se trochu „otrkáte“. Tím si projdou všichni studenti. Najít si kolem sebe studenty a kamarády, kteří vám pomůžou, když zrovna něčemu nerozumíte, je půlka úspěchu. Zvládat svůj time-management a být tedy vždy připraven, je ta druhá.
Alfou a omegou všech začátků a samozřejmě začátku studia na vysoké škole je pečlivost, snaha a chuť učit se novým věcem. Tak hodně štěstí!

Petr Tinka, lékařská fakulta
Pokud mohu mluvit za sebe a předat nějaké zkušenosti, prvák není ani zdaleka pouze o učení. Nástup na vysokou školu je podobná situace jako přestoupit ze základní školy na střední. Nové prostředí, neznámí lidé a jiné nároky na vás budou doléhat ze všech stran. Proto bych pro zvládnutí prvních týdnů rozhodně doporučil vytvořit si zázemí, které vám vydrží až do konce studia.
Není to jen o bydlení a místech, kde se budete učit, ale především si najděte přátele v oboru, na své fakultě. Právě oni ve všech novinkách budou s vámi, podrží vás a nejvíc pochopí vaše potřeby a starosti. Takže si vzájemně můžete dost pomoct.
Brno a Masarykova univerzita jsou navíc plné možností, které je škoda postupem času nevyužít. Nemusí úplně souviset s vaší budoucí profesí. Právě další zkušenosti jsou něčím cenným, díky nimž se můžete zviditelnit a být v budoucnu atraktivnější pro své budoucí zaměstnavatele.

Markéta Hůlková, fakulta sportovních studií
Je před vámi pár let vysokoškolského života, na které budete jednou vzpomínat. Možná, že tu potkáte kamarády na celý život, prožijete tu nejednu (ne)šťastnou lásku a taky vás spolužáci vytáhnou od učení na spoustu skvělých akcí. Studium na vysoké škole není vždy procházka růžovým sadem. Určitě budou chvíle, kdy se seminární práce a zkoušky nakupí tak, že nebudete vědět, co dřív. Ale věřte mi, že všechno se dá zvládnout. Hlavní je, najít si kolem sebe správnou partu lidí, která vás nikdy nenechá ve štychu. To je moje doporučení numero uno!
Do kalendáře si určitě zapište všechna důležitá data a zapněte upozornění. Například pro registrace předmětů, zápis seminárních skupin, zaplacení kurzů. A pokud chcete začít vysokoškolská léta nezapomenutelným zážitkem, tak určitě vyrazte na seznamovací akci na Vranovské přehradě! Tak co, už se začínáte těšit? Hlavně si nezapomeňte užívat každou chvíli, protože studentská léta utíkají fakt rychle.

Akce Předškolovák, kterou pořádá studentský spolek "Studenti Masárny", probíhá v prvním termínu na Vranovské přehradě již tento víkend. Druhý termín začíná 8. září. Předškolovák je ideální akcí pro studenty prvních ročníků, kteří se ještě před začátkem semestru chtějí seznámit se spolužáky v neoficiálním prostředí při sportovních aktivitách a zábavě. 

Oficiální akcí Masarykovy univerzity, která seznamuje nově přijaté studenty a studentky MU s univerzitou, vysokoškolským životem a Brnem, jsou Prvákoviny. Organizátoři akce, Kariérní a Poradenské centrum MU, si kladou za cíl seznámit účastníky akce s chodem školy a předejít tak potenciálním studijním neúspěchům. Pro prváky je to navíc jedinečná šance poznat nové spolužáky a spolužačky ze všech fakult a zjistit podpultové informace od těch nejpovolanějších – starších studentů. Letos už sedmnáctý ročník Prvákovin se také koná pod záštitou rektora univerzity Martina Bareše. Celý program Prvákovin je pro studentky a studenty zdarma.

Hlavní novinky