Přejít na hlavní obsah

Fotosoutěž MU o nejlepší fotku ze zahraničního pobytu má tři vítěze

Fotosoutěž MU s podtitulem „Všude dobře, tak co doma?“ zná své výherce. V pondělí 26. června si výherní ceny vyzvedli tři studenti z MU.

Na fotce zleva: Marie Knápková, Lukáš Daňo a Ľudmila Borzová

Téměř stovku fotografií poslali studenti do fotosoutěže o nejlepší fotku ze zahraničního pobytu, kterou v dubnu vyhlásilo Centrum zahraniční spolupráce MU. Sedmičlenná porota vybrala začátkem června tři výherce, kteří získali reklamní předměty a poukazy na cestování v hodnotě 1000 až 3000 korun.

„Vybrat tři vítězné fotografie a tři nejlepší příběhy ze všech soutěžních příspěvků nebylo vůbec jednoduché, ale s výběrem poroty jsem velmi spokojený, protože ukazuje, jak různorodý zahraniční pobyt může být. Jsme moc rádi, že se do soutěže nakonec zapojilo tolik studentů, kteří nám poslali spoustu krásných fotografií a příběhů. Postupně je budeme sdílet na náš instagramový profil Do světa s MUNI a taky z nich plánujeme vytvořit stolní kalendář,“ přiblížil Jakub Motyčka, vedoucí Oddělení mezinárodního marketingu na CZS MU.

Fotosoutěž vyhráli studenti ze tří fakult Masarykovy univerzity. Jako nejlepší byl oceněn snímek studenta pedagogické fakulty Lukáše Daňa, který porotu zaujal fotografií ze své praktické stáže v Rumunsku. Cenu za druhé místo získala studentka filozofické fakulty Marie Knápková, která snímek pořídila během svého studijního pobytu v italském Palermu. Třetím místem ocenila porota snímek studentky fakulty sociálních studií Ľudmilu Borzovou za soutěžní fotografii pořízenou během jejího pobytu ve Francii.

„Zorganizovat fotosoutěž byl super nápad, díky tomu jsem znovu otevřel svůj fotoarchiv a zavzpomínal, jak to bylo v zahraničí super. Vybrat jenom jednu nejlepší soutěžní fotku ale nebyla žádná hračka. Třídil jsem fotky asi natřikrát, až nakonec padla volba na tu, která opravdu vyhrála. Doufám, že podobná soutěž bude i v příštím roce a těším se, až uvidím zbylé soutěžní fotografie a přečtu si zážitky ostatních studentů z Erasmu,“ uvedl výherce fotosoutěže Lukáš Daňo.

Fotosoutěž MU se konala od 18. dubna do 21. května a každý student do ní mohl prostřednictvím online formuláře nominovat jednu fotku. Centrum zahraniční spolupráce MU plánuje další kolo fotosoutěže vyhlásit v příštím akademickém roce. Soutěž se uskuteční v podobném termínu a fotografie bude možné nahrávat do konce příštího jarního semestru. Více informací najdete včas na webu CZS.

Vítězné fotografie: 

1. místo: Lukáš Daňo, student Pedagogické fakulty MU, Rumunsko

„Důvodem, proč jsem ze své stáže v českých vesnicích v Rumunsku vybral právě tuto fotku, je vzpomínka na všechny mé žáky ze ZŠ Jana Amose Komenského ve Svaté Heleně, potomky českých osadníků, kteří do oblasti přišli před 200 lety. Jedná se o děti, z nichž některé by, navzdory domovině vzdálené víc než 1 000 kilometrů od českých hranic, byly schopné ihned obstát svými (nejen) jazykovými znalostmi v českých základních školách a které si mě velmi rychle získaly svou vřelostí, upřímností, pílí i veselou povahou. Tuto fotku jsme pořídili chvíli po největší koulovačce, jakou vesnice dlouho nepamatovala! Józa jej zaznamenal na můj analogový foťák až na druhý pokus. Napodruhé vyloudit na tváři úsměv už bylo nad mé síly – svou roli v tom nejspíš sehrála náhlá zteč všech dětí, které mě po chvíli dokázaly svalit na zem a dát mi pořádně ochutnat místní prašan. :-)

Zahraniční pobyty pro mě znamenají příležitost k náhledu do reality života lidí v jiných zemích. Jejich prostřednictvím jsem si uvědomil, kolik pohledů na svět existuje, a jak se náhled na to, co je přípustné či nepřípustné v každé kultuře, liší. Především pro mě setkání s jinými kulturami při studijních nebo pracovních pobytech znamenají možnost zamýšlet se sám nad sebou. Právě vystavit se nekomfortním situacím nás posouvá dál a pomáhá nám zjistit, jak se při střetu s jinou kulturou a v různých situacích zachováme, a tedy zjišťujeme nové informace o sobě samých.“

2. místo: Marie Knápková, studentka Filozofické fakulty MU, Itálie

„ALL WE GOT IS US.

Jediné, co máme,

tak jak je na triku psané,

jsme my sami sobě.

A v této době,

jsou domovem, světlem.

A tolik nekonečné radosti

z obyčejné volnosti.

I po strasti.

Protože jediné, co jsme měli,

je jeden druhého.

Anna, Pedro, Maciej, Shalima a Tim.

Díky jim.“

3. místo: Ľudmila Borzová, Fakulta sociálních studií MU, Francie

„Do Rennes jsem přijela těsně po vypuknutí protestů proti důchodové reformě. Ty trvaly celé čtyři měsíce mého pobytu. Díváte se na židličkovou blokádu bran univerzity. Tu studenti na znamení protestů vytvořili ze stolů a židliček, které vytáhli ze školy, a následně zablokovali všechny vchody. V souvislosti s protesty školu zavřeli na neurčito už v březnu. Dalo by se říct, že protesty jistým způsobem lemovaly téměř všechny moje zážitky. Univerzita byla dennodenně blokovaná, autobusy stávkovaly, ve městě hořely koše a na ulicích lidé rozdávali oční kapky proti slznému plynu. A právě to na tom bylo kupodivu to nejlepší. Umožnilo mi to poznat tu nejautentičtější Francii z každé strany. Na budově školy je nasprejovaný nápis „vive la commune“, což v překladu znamená „Ať žije společenství“. I po návratu jsem stále očarovaná, že jsem mohla být malou součástí tohoto společenství a okusit Francii v celé její parádě.“

Hlavní novinky