Přejít na hlavní obsah

Užaslé potřetí označily sochu Masaryka. Mizím, říká dečka tentokrát

Umělecká skupina Užaslé tak podle svých slov uzavřela triptych. Odstartoval ho nápis „Žasnu“ následovaný „Padnu“.

Brněnská umělecká skupina Užaslé umístila v sobotu ráno na sochu Tomáše Garrigua Masaryka před budovou Masarykovy univerzity na Komenského náměstí pletenou dečku s nápisem „Mizím“. Jde o třetí a závěrečný vzkaz, kterým autorky na soše prvního československého prezidenta reagují na aktuální společenskou situaci v zemi.

„Dečka vznikla spontánně během tohoto týdne a nezastíráme, že opět reaguje na aktuální společenskou situaci. Na to, že podle nás masarykovské ideály bohužel mizí,“ vysvětlily autorky se zřejmým odkazem k prezidentským volbám, které proběhly minulý víkend. „Třeba Nebát se a nekrást, jedno z nejznámějších Masarykových hesel, dnes vyznívá až ironicky,“ dodávají ženy, které stále zůstávají v anonymitě.

Potvrzují také, že dečka je posledním dílem, které na sochu Masaryka umisťují. První nápis „Žasnu“ se na ní objevil předloni v únoru. Letos v říjnu, po volbách do Poslanecké sněmovny, pak autorky na stejné místo umístily vzkaz „Padnu“. „Původně jsme neměly v plánu uzavřít dečky jako triptych, ale teď máme pocit, že je to příznačné. Jestli se v budoucnu k Masarykovi v nějakém novém projektu vrátíme, to se uvidí,“ tvrdí Užaslé.

Dečku tentokrát doplnily i oháčkovanou visačkou s vlastním razítkem a označením cyklu „Co ty na to?“, do nějž dílo zařazují. Jejich nejnovější počin nicméně neznamená, že by autorky samy se svou činností končily, a mizely tak z veřejného prostoru v Brně. „Činnost rozhodně nepřerušujeme, naopak, myšlenek na nové akce je mnoho,“ potvrzují autorky, které se dříve samy označily jako ženy od plotny.

Pletené dečky, které se kromě sochy Masaryka objevily v minulosti třeba na růžovém tanku, na orloji na náměstí Svobody či na soše před Nejvyšším správním soudem na Moravském náměstí, většinou na místě moc dlouho nevydrží. Zpravidla je vždy odstraní strážníci kvůli vyhlášce o ochraně uměleckých děl a památníků před neoprávněným užíváním.

„Předpokládáme, že i tato dečka skončí u městské policie v jejich užaslém depozitu. Hlavně že ale stihne vyjádřit to, co považujeme za zásadní,“ myslí si autorky.

Své dečky pravidelně umisťují na sochy v Brně už od roku 2011 a jde jim především o vyvolávání otázek a reflexi u publika.

Hlavní novinky