Přejít na hlavní obsah

Týden humanitních věd přiblíží barevnost oborů filozofické fakulty

Od 18. do 22. listopadu otevírají tři největší české filozofické fakulty prostor pro přednášky a diskuse určené nejen odborníků, ale i veřejnosti.

Ukazovat, jak barevné může být uplatnění v humanitních vědách a kde všude jdou poznatky z nich využít, bude Týden humanitních věd. Organizují ho společně filozofické fakulty v Brně, Olomouci a Praze. Filozofická fakulta MU se v programu zaměří třeba na vztahy Česka a Lichtenštejnska, pootevře dveře do Archivu bezpečnostních složek a postará se i o první brněnskou defenestraci.

Letošní akce se ještě o něco víc orientují na středoškoláky a využití humanitních věd v jejich každodenním životě. Díky kabinetu informačních studií a knihovnictví si každý bude moct zkusit, co obnáší stát se youtuberem, jak rozpoznat vymyšlené video nebo jak fungují chatboti a jak je využít třeba při učení.

„Jsem moc ráda, že kolegové z filozofických fakult v Praze a Olomouci přijali naši výzvu k zapojení se do Týdne humanitních věd. I když si přirozeně konkurujeme v úsilí o získávání talentovaných studentů nebo zvyšování vědeckého výkonu, mnohem důležitější je to, co nás spojuje. Tím je přesvědčení, že humanitní a společenské vědy mají zásadní význam pro kultivaci demokratické a skutečně svobodné společnosti“ přibližuje Jana Horáková, proděkanka pořádající Filozofické fakulty MU.

Všechny jednotlivé akce celého týdne jsou uspořádané v programu na webu, jen na některé z nich je potřeba se předem registrovat.

Týká se to například speciální prezentace určené hlavně pro uchazeče o studium, která se koná ve středu od 9 hodin. Vystoupí na ní absolventi, kteří přiblíží svoji cestu za svými dnešními pracovními úspěchy, i zástupci fakulty, kteří navedou, jak si vybrat konkrétní obor, který bude člověku co nejvíc sedět.

Další části programu budou učit i bavit. Ředitelka Archivu bezpečnostních složek a současně absolventka filozofické fakulty Světlana Ptáčníková bude mluvit o specifičnosti archivů Státní bezpečnosti jako informačního zdroje. Historie, i když té o trochu vzdálenější, se bude týkat série přednášek zaměřených na různé aspekty vztahů mezi Českem a Lichtenštejnskem. Hodit se budou hlavně těm, kdo se v médiích často potkávají s informacemi o tom, že Lichtenštejnsko chce Česko žalovat o návrat majetku, a rádi by se v tom víc vyznali.

Ve scénáři letošního Týdne humanitních věd se ale najdou i akce pro fajšmekry. Jedna z přednášek vysvětlí, kde se vzala spojitost satanismu a násilí. Další nechá návštěvníky přenést se do středověku a zaposlouchat se do gregoriánských chorálů. A ve čtvrtek 21. listopadu dokonce dojde na první brněnskou defenestraci.

„Ve foyer budovy D budou přes týden tři hadroví konšelé, do kterých můžou lidé vkládat na papírcích napsané jména věci či osob, které je štvou. Spolu s konšely je potom vyhodíme z okna z pátého patra budovy B2,“ doplnil Tomáš Weissar s tím, že to celé má být uvolněná, neformální akce.

Hlavní novinky