Přejít na hlavní obsah

Léčivky voní už šedesát let. Letos i s přičichnutím k parfémům

Přijďte si přivonět! Jubilejní 60. výstava léčivek v Centru léčivých rostlin Lékařské fakulty MU v Údolní ulici nabízí možnost přičichnout si k parfémům, v nichž se léčivky používají.

Léčivé rostliny najdou návštěvníci v zahradě pod brněnskou Kraví horou.

Letošní ročník totiž doprovází unikátní panelová výstava Zahrada vůní – rostliny v parfémech. Návštěvníky provede celou historií používání parfémů od dávné minulosti až po dobu současnou a seznámí je s mnoha používanými složkami.

Dozví se podrobnosti a zajímavosti o jejich původu či zpracování a sami si vyzkoušejí jejich vůni, protože součástí výstavy jsou zkumavky se vzorky vůní konkrétních léčivých rostlin. U většiny popisovaných složek je tak možné si přičichnout nejen k esencím získaných z rostlin, ale i k vůním, ve kterých se používají. Ukázky parfémů se budou každý týden obměňovat.

„Návštěvníci mají v naší krásné zahradě v centru Brna jedinečnou příležitost vyzkoušet si i vzácné a běžně málo dostupné vůně, jako je jasmínový absolut nebo pravý orris, výtažek z kosatcového kořene. Parfémy jsme se snažili vybírat tak, aby danou složku dobře prezentovaly. Můžete si přičichnout k vůním prestižních značek i těch známějších spíše parfémovým nadšencům,“ láká k návštěvě výstavy vedoucí Centra léčivých rostlin Lékařské fakulty MU Lea Jedonková.

K parfémům na výstavě léčivek přičichla i Libuše Simandlová.

Mezi prvními návštěvníky výstavy byla i Libuše Simandlová z Lovčiček na Vyškovsku, která si poctivě přivoněla ke všem zkumavkám se vzorky esencí či parfémů. „Na tuhle voňavou výstavou jsem se těšila, protože mám parfémy moc ráda. Člověk si tu přečte spoustu zajímavých informací, ale nejlepší je právě možnost očichat si jednotlivé složky i konkrétní parfém, ve kterém je esence použita. To je jedinečné, protože na jiných výstavách  jsem to nezažila,“ chválí skvělý nápad organizátorů Libuše Simandlová.

Z vůní ji nejvíc zaujala champaca, kterou až dosud neznala. „Líbil se mi i vetiver, protože v parfémech, jak ho znám z dřívějška, je spíš pánsky vyznívající a je až skoro bych řekla dědečkovský. Kdežto esence samotná voní jak příroda,“ říká Simandlová, která o vůních a parfémech píše jako bloggerka Alibi.

Výstava léčivých rostlin se letos koná už pošedesáté.

Botanická zahrada pod brněnskou Kraví horou je největší živou sbírkou léčivých rostlin v České republice se sortimentem zahrnujícím bezmála 900 rostlinných druhů a odrůd léčivých, aromatických, kořeninových, tonizujících i toxických rostlin, domácích i cizokrajných. Celosvětově unikátní je rozsáhlá sbírka rostlin z čeledi mákovitých.

Centrum udržuje genofond léčivých rostlin a pěstuje rostlinný materiál pro výuku mediků a výzkumné práce vědců. Zahrada nabízí atraktivní prostředí pro praktické vyučování studentů všech stupňů škol i poučení veřejnosti.

Výstava léčivých rostlin se koná každý rok, letos byla zahájena 16. června a je přístupná do 10. července, a to denně včetně víkendů od 9 do 18 hodin. Mimo termín výstavy je zahrada pro veřejnost otevřena každý pracovní den od 8 do 15 hodin, od května do září i každou středu do 18 hodin. Vstupné je dobrovolné.

Hlavní novinky