Přejít na hlavní obsah

JobNEST přiblížil možnosti ze státní správy a nezisku

Na letošním ročníku konference, kterou uspořádalo Kariérní centrum MUNI, vystoupili odborníci z praxe, kteří sdíleli své zkušenosti o kariérních a dobrovolnických příležitostech.

JobNEST se podruhé konal v prostorách Otevřené zahrady.

Do Otevřené zahrady, kde se akce uskutečnila historicky podruhé (a nyní má za sebou již pět let existence) mohli ve středu 10. dubna přijít studenti, ale také zájemci z řad široké veřejnosti, které oslovuje téma práce ve státním a neziskovém sektoru. 

Konferenci zahájily prorektorka pro záležitosti studentů a vnější vztahy MU Jana Fialová a personální ředitelka sekce pro státní službu Ministerstva vnitra ČR Martina Postupová. V diskusním bloku s názvem Pod pokličku neziskovek a státní správy vystoupili Denisa Morongová z NESEHNUTÍ, Thi Giang Myšková z Odvolacího finančního ředitelství a Peter Hronček z Útvaru hodnoty za peniaze. „Často k nám jdou lidé, kteří jsou fakt zapálení pro nějaké téma a chtějí věci měnit. Ze začátku, a to mluvím z vlastní zkušenosti, může být docela složité nepřepnout své síly. Nechtít dělat všechno, je to práce, která je hodně zodpovědná, ale zároveň musí být člověk zodpovědný i sám za sebe,“ svěřila se členka programu Občanské oko z NESEHNUTÍ Denisa Morongová.

Panelové diskuse nabídly pohled na různá témata, ať už šlo o práci ve státních organizacích, v zahraničí, nebo o aktivity v nezisku. Návštěvníci měli příležitost rozšířit si obzory o činnostech organizací, které se věnují duševnímu zdraví, nebo si ujasnit, co vše může obnášet práce v oblasti udržitelnosti a jak a kde se v ní realizovat. 

JobNEST v Otevřené zahradě

Workshopy a panely poskytovaly ucelený pohled na možné uplatnění v obou sektorech, ať už se jednalo o stáže, pracovní pozice nebo dobrovolnictví. Studující ocenili zejména pestrou škálu tipů, jak nabýt nové poznatky a vycestovat třeba díky stážím v institucích EU, které umožňují získat praxi v Bruselu i po celé Evropě. Kdo hledal nové kariérní výzvy nebo možnosti zapojit se do dobrovolnických aktivit, měl na JobNESTu řadu příležitostí, atraktivní možnost vycestovat do celého světa a nasbírat jako dobrovolník nové zkušenosti nabídl mimo jiné program Evropský sbor solidarity. Atraktivní workshop Kariérního centra přiblížil rozhodovací techniky, které mohou napomoci při výběru budoucího zaměstnání a nastartování kariéry. 

„Přemýšleli jsme o JobNESTu jako o akci, kde se naši studenti mohou zorientovat, co se děje ve státních organizacích a v nezisku. Naším záměrem je, aby se potkali tváří v tvář s lidmi, kteří za námi z těchto sektorů přijíždějí. Studenti mají možnost si je nejen poslechnout, ale také se doptat na vše, co je zajímá,“ doplnila ředitelka Kariérního centra Monika Mikulová.

O své zážitky z akce se podělily i studentky pedagogické fakulty Blanka a Natálie. „Zajímala mě panelová diskuse s názvem (Mo)mentálně v cajku: práce pro duševní zdraví. Chtěla jsem se dozvědět něco navíc, jaké možnosti teď jsou a tak dále. Čekala jsem, že se půjde víc do hloubky, ale panelové diskuse byly spíš obecnější,“ uvedla Blanka, která přišla zejména kvůli neziskovému sektoru.
Natálie pak dodala: „Já jsem přišla hlavně kvůli tomu, že se rozhlížím, co po studiu. Uvažuji, že neziskové sektory jsou docela dostupné. Přijde mi to jako dobrý start." Celkově ji zajímala situace v Brně a jaké se nabízejí možnosti. „Myslím, že ani o všech nevím. Obě studujeme sociální pedagogiku, což je také možnost dělat intervenční práce a zúčastnit se dalších kurzů,“ doplnila Natálie. 

JobNEST v Otevřené zahradě

Pro ty, kteří chtěli vylepšit své životopisy a poradit se ohledně nich, byli na místě k dispozici poradci Kariérního centra. JobNEST však nebyl jen o kariéře a pracovních příležitostech. Studenti se také zapojili do charitativního sběru šatstva a domácích potřeb pro spolek Vesna. 

Autorka je studentkou fakulty sociálních studií a členkou studentské redakce Magazínu M.

Hlavní novinky