Přejít na hlavní obsah

TEDx Masaryk University otevírá dveře k dalším možnostem

V závěru dubna, konkrétně 25. dubna, odstartuje v centru Brna 4. ročník TEDx Masaryk University. Celou akci organizují studenti Masarykovy univerzity. 

Abychom věděli, co vše  letos TEDx Masaryk University obnáší a na co se mohou návštěvníci těšit, vyzpovídali jsme hlavního organizátora Jakuba Stojana.

Na jaké hosty se můžou návštěvníci těšit?
V tuto chvíli máme potvrzené, že vystoupí Jan Tomíšek, doktor, který vystudoval IT, ekonomiku a práva na Masarykově univerzitě. Promluví na téma online reklamy, jak vlastně funguje, když si člověk něco prohlíží a software mu doporučuje produkty na míru. Potom tam budeme mít absolventa filozofické fakulty Vojtěcha Brože, který se nám přihlásil díky výzvě, kterou jsme zveřejňovali v newsletterech pro absolventy Masarykovy univerzity. Po studiu totiž přijal místo kastelána, takže povypráví, jak ho studium připravilo na takovou práci, a co vlastně tato práce obnáší. Dále se mohou návštěvníci těšit na Pavla Rydzyka, což je CEO a majitel multimiliardového investičního fondu v Brně. Je absolventem fakulty sociálních studií, vystudoval mezinárodní vztahy a teď se zaměřuje na investice do nemovitostí, automobilů a tak podobně. Říká, že investice nejsou o tom, že někam uložíme peníze a zbohatneme, ale o tom, aby ty peníze udržely hodnotu. To podle něj hodně lidem uniká a chce to změnit. Nebude chybět ani téma společenského dění na Slovensku. O to se zajímá žurnalista Jakub Filo, který se tamnímu politickému vývoji věnuje a vyjadřuje se i k tomu, jaký vliv může mít na nezávislou žurnalistiku.
To jsou zatím potvrzení řečníci, ale samozřejmě promluví i další.

V minulosti se konference TEDx Masaryk University konala v kině Scala.

Jak hosty vybíráte?
Podle mě je vybíráme trochu punkově, sedneme si a bavíme se o tom, kdo by nás zajímal. V rámci týmu vždycky vymyslíme co nejvíc jmen a z nich potom vybíráme tak, abychom měli co největší záběr různých témat. Když nás třeba někdo odmítne, zkoušíme oslovit někoho jiného za stejnou oblast. Zároveň se snažíme o genderovou vyváženost, bohužel nás ale letos odmítla většina řečnic.

Co je TEDx?

TED je nezisková organizace celosvětového rozsahu, která už více než 30 let podporuje, „myšlenky, které stojí za to šířit“. Nejčastěji tak činí formou konferencí, na kterých vystupují největší současní myslitelé i lidé, kteří jsou zrakům laické veřejnosti důkladně skryti – přitom ale dokáží měnit svět.
TEDx je místní, samostatně organizovaná událost. Drží se stejných hodnot jako „velký TED“: návštěvníky spojuje především zážitkem z živých vystoupení, která jsou doplněna o projekce nejzajímavějších řečníků z celého světa.

Co je na organizaci akce nejsložitější?
Pro mě osobně je nejtěžší komunikace. Řečníky začneme oslovovat v lednu a ptáme se, jestli by byli ochotní se s námi sejít a naplánovat vystoupení. Když ale dva týdny před akcí dva řečníci vypadnou, je docela problém sehnat tak narychlo náhradu a zkoušet se domluvit i s několika desítkami potenciálních řečníků.

Jak bude vypadat samotný program?
TEDx máme vždycky rozdělený do tří bloků s přestávkami, kdy se mezi sebou spojují jak řečníci, tak posluchači. Máme za to, že poslouchat přednášky čtyři hodiny v kuse by nikoho moc nebavilo. Proto se mohou diváci během přestávek občerstvit a popovídat si s řečníky o jejich tématu, případně sbírat kontakty pro možné spolupráce na dalších projektech. V tom se náš TEDx odlišuje od ostatních, protože běžně nemají návštěvníci možnost se s řečníky potkat.

V čem vidíte největší přínos TEDx Masaryk University?
Já osobně v tom vidím spoustu hodnot. První samozřejmě je, že si člověk vyslechne přednášku, která není připravená vysokoškolským kantorem, takže to vypadá úplně jinak. Tady je nervózní spíš přednášející, ale to celému vystoupení dodává lidskost. Ale hlavně je většina přednášek vedená tak, aby je pochopilo i dítě. Přesto, že jsou řečníci experty ve své oblasti, snaží se všechno podávat srozumitelně.
Obecně otevírá TEDx dveře k dalším možnostem a minimálně přináší kontakty, které pak mohou studenti využít třeba při psaní diplomové práce.

Co je to TEDx Masaryk University?

Univerzitní TEDx je konference, na které vystoupí lidé s převratnými myšlenkami z různých oborů. Míří na studenty, akademickou obec i absolventy. Snaží se pokrýt co nejširší spektrum zájmů. „Například právníkům chceme ukázat, jak funguje biologie a genetika, a zároveň biology seznámit s tím, co je to vlastně právo a ochrana osobních údajů,“ vysvětluje Jakub Stojan. Cílem je dát studentům možnost seznámit se se zajímavými lidmi, jak s těmi z akademické půdy, tak mimo ni.

 TEDx Masaryk University se koná v budově CityHouse, Hybešova ulice 302/51. Začátek je v 17 hodin. Prodej vstupenek zde.

Autor článku je student fakulty sociálních studií a člen studentské redakce Magazínu M. 

Hlavní novinky