Přejít na hlavní obsah

Těším se, že všechny na univerzitě nakrmím, říká Róbert Kubizna

Mohl z něj být úspěšný geolog, místo toho Róbert Kubizna po stáži v Americe zběhl ke gastronomii a otevřel si v Brně vlastní food truck a bistro Roburrito.

Při MUNI DAY nabídne stánek Roburrito quesadillas, zapečené pšeničné tortilly se sýrem, masem, zeleninou a salsou.

 

Na celouniverzitním MUNI DAY naservíruje ve středu 14. května v areálu kampusu nejen svým bývalým pedagogům, ale i všem současným studujícím a zaměstnaným MU vlastnoručně připravené mexické pochoutky. „Bude to zábavné a lehce nostalgické zároveň. Dřív jsem na univerzitě studoval, teď tam můžu všechny nakrmit,“ říká absolvent Přírodovědecké fakulty Masarykovy univerzity.

Jak jste se dostal od studia geologie ke gastru?

Během studia jsem vyjel na stáž do Ameriky v rámci programu Work and Travel. Pracoval jsem v Montaně ve food trucku, inspiroval se v oboru a naučil se například dělat poctivé tex-mex (texasko-mexická kuchyně – pozn. aut.). Sám jsem vyzkoušel, co mi chutná, a ty dobré věci jsem se snažil po návratu do Brna napodobit.  

Takže o návratu ke geologii jste už potom neuvažoval?

Napřed jsem musel dostudovat, to jsem chtěl dotáhnout do konce. Chvíli jsem uvažoval i o doktorátu. Ale upřímně, nebyl jsem zrovna svědomitý student, určitě byli v oboru šikovnější. Vysoká škola mi ale umožnila žít život, který mám dnes, takže ze všeho, co jsem se tam naučil, stále čerpám. Pravidelně se vídáme s bývalými kamarády z oboru, přestože už máme každý vlastní rodinu a děti, já konkrétně jedenapůlroční dceru.

Róbert Kubizna brázdí Brno ve food trucku už devátým rokem.

Začal jste hned řešit otevření vlastního food trucku?

Chvilku to ještě trvalo. Napřed jsem hledal vhodný food truck, který jsme potom půl roku přestavovali podle mých představ. Tenkrát ještě v Brně moc food trucků nebylo, ale já si řekl, že to prostě risknu. Dnes po Brně střídám několik různých stanovišť, třeba v Campus Square, v Technologickém parku nebo v CTP Parku Slatina.

Kdy jste si otevřel vlastní bistro na Pekařské?

Vzniklo v roce 2019. Původně jsem myslel, že bistro bude jen takový doplněk a hlavní bude food truck, ale za covidu se to úplně otočilo a trvá to tak dodnes. Vyrábíme si vlastní taco tortily na stroji objednaném přímo z Mexika. Stejně si vyrábíme i marinády, mixy koření, salsy, nekupujeme v podstatě nic jiného než vstupní suroviny. Takže každý u nás dostane čerstvé tacos, pak si vybere maso a podle vlastní chuti si z otevřeného tacos baru pokrm doplní omáčkami a čímkoliv chce. 

Gastrozóna MUNI DAY – 14. května od 12 hodin

  • nabídne masové, vegetariánské i bezlepkové pokrmy: šťavnaté mexické quesadillas z lokálního food trucku Roburrito, speciality indické kuchyně z vegetariánské restaurace Gopál nebo netradiční hot-dogy z food stánku Páreček Brno
  • stánek řemeslného pivovaru ROJC láká na světlý ležák Garrigue 11° za 30 korun či pivní speciál Moa 11 new zealand pale ale za 40 korun, sodovkárna KOLI na nealko limonádu (od 15 hodin čepovanou zdarma), kavárna Faine z Ústavu hudební vědy Filozofické fakulty MU na řecké dobroty, domácí dezerty a výběrovou kávu a koktejlový bar One Cup na míchané drinky ze stylových nerezových kelímků
  • celý den si můžete v areálu kampusu načepovat zdarma filtrovanou vodu z vodomatů Lokni, podmínkou je vlastní láhev a stažení aplikace
  • na odpolední program MUNI DAY je nutná registrace, která organizátorům umožní lépe odhadnout kapacitu akce a správně nastavit bezpečnostní opatření

Hlavní novinky