Přejít na hlavní obsah

Vařte s námi! Studující mají šanci obohatit jídelníček menz

Komise pro stravovací politiku MU vyhlásila studentskou soutěž o nejlepší vegetariánské a veganské recepty. Vítězné návrhy zařadí menzy Masarykovy univerzity od příštího akademického roku do svého jídelníčku.

Upřednostňujete zdravé stravování a rádi si pochutnáte na pokrmech s luštěninami, pohankou, tempehem, tofu nebo sójou? Chybí podle vás v menzách MU kvalitní vegetariánské a veganské pokrmy? Nyní máte šanci přijít s vlastním nápadem a možná tak i zpestřit v menzách MU vyvážený jídelníček.

Studentskou soutěž o nejlepší veganské recepty pro menzy MU odsouhlasili zástupci studujících z Komise pro stravovací politiku MU. „Cílem je snaha přilákat do menz ještě více studujících, kteří mohou současně napomoci dalšímu vylepšování univerzitního stravování. U dodaných receptů je samozřejmě podmínkou přiměřená cenová a faktická dostupnost surovin i možnost uvařit daný pokrm v dostatečném množství,“ uvedla prorektorka pro záležitosti studentů Jana Fialová, která nad soutěží převzala záštitu. 

Desítka nejlepších

Soutěžní recepty mohou studující posílat na e-mail Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript. (do předmětu je třeba uvést „Soutěž VEGE receptů“) až do konce září 2025. Autoři deseti nejlepších pokrmů získají odměnu z univerzitního merche. Při finálním hodnocení se počítá i se spoluprací vedení SKM MU, které posoudí možnosti realizace receptů a jejich zahrnutí do jídelníčku menz.

KRITÉRIA PRO SOUTĚŽ VEGE RECEPTŮ:

  • pouze rostlinné (veganské) suroviny bez použití masa, ryb, mléka, mléčných výrobků, vajec, medu a dalších živočišných produktů
  • snadná dostupnost surovin od dodavatelů (mujbidfood.cz, makro.cz)
  • soupis a gramáž použitých surovin včetně příloh
  • přehledný postupnávrh na způsob servírování (možné přiložit fotografii)
  • cenová kalkulace surovin na jednu porci, od které se pak odvíjí výsledná cena pokrmu
  • snadná možnost přípravy i ve větším množství pro 100 až 500 porcí
  • název pokrmu, stručný popis, přehled alergenůnutriční vyváženost s dostatkem bílkovin, sacharidů či vlákniny

    Recepty, které nebudou obsahovat všechny náležitosti, budou ze soutěže vyřazeny.

Hlavní novinky