Přejít na hlavní obsah

Nejvíce peněz z evropských fondů získala MU

Téměř devět miliard korun už získala Masarykova univerzita z programů Evropské unie.

MU se zapojila do čtyř operačních programů, díky nimž získala peníze pro podporu výzkumu a vzdělávání i stavební investice. Zdroj: Odbor projektové podopory MU.

Téměř devět miliard korun už získala Masarykova univerzita z programů Evropské unie. Stojí tak na prvním místě mezi českými vysokými školami, následovaná Univerzitou Palackého v Olomouci a Vysokým učením technickým v Brně.

Evropská unie začala rozdělovat peníze mezi české vysoké školy v roce 2008. Od té doby až do počátku letošního prosince Masarykova univerzita dostala ze strukturálních fondů finanční prostředky na 149 projektů.

„Masarykova univerzita se zapojila hned do čtyř operačních programů, díky nimž získala zdroje nejen pro podporu výzkumu a vzdělávání, ale i pro stavební investice do budov univerzity,“ uvedla Lucie Šebelová, vedoucí odboru výzkumu a projektové podpory. Prvenství mezi českými vysokými školami při čerpání evropských peněz přičítá Šebelová také tomu, že univerzita věnovala velkou pozornost i legislativní a administrativní podpoře. „Masarykova univerzita byla také jedním z nejsilnějších aktérů, kteří ovlivňovali nastavení pravidel operačních programů,“ dodala.

Mezi největší projekty se zařadil CEITEC MU se třemi miliardami korun, který byl jako součást velkého projektu CEITEC s celkovou dotací 5,25 miliardy korun schválen letos v červnu a díky němuž do roku 2014 vyrostou v kampusu v Bohunicích nové pavilony s laboratořemi. Odborníci se tam budou věnovat vědám o živé přírodě ve výzkumných programech orientovaných na strukturní biologii, genomiku a proteomiku rostlinných systémů, molekulární medicínu a výzkum mozku a lidské mysli.

Z evropských peněz se hradí částečně také rekonstrukce a stavba nových areálů. Z Operačního programu Výzkum a vývoj pro inovace (OP VaVPI), který je k tomu určen, získal prostředky například projekt CARLA, který pokryje velkou část nákladů na rekonstrukci areálu filozofické fakulty v ulici Arna Nováka. Dvě budovy díky projektu CERIT získá fakulta informatiky na ulici Botanické. Biologové z přírodovědecké fakulty se přestěhují nejpozději v roce 2013 do čtyř nových pavilonů v kampusu, které se začnou stavět v rámci projektu CESEB. V kampusu také vyrůstá pavilon projektu CETOCOEN. Od začátku prosince by měly být spuštěny stavební projekty rovněž na ekonomicko-správní a pedagogické fakultě.

Nejčastěji pracují odborníci na univerzitě v projektech z Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost (OP VK), které se zaměřují na inovace studijních programů. Z tohoto programu získala MU 2,7 miliardy korun.

Peníze, které budou moci vysoké školy z evropských fondů čerpat, se krátí, zvláště v Operačním programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost již nebude ministerstvo vypisovat tolik výzev. „V příštím roce budeme doufat v úspěch u dalších tří projektů v OP VaVpI, budeme s napětím očekávat vyhodnocení několika celouniverzitních projektů OP VK, “ uzavřela Šebelová.

Do uvedených programů Evrospké unie se mohou zapojit nejen univerzity a ostatní školy všech stupňů, ale i výzkumné organizace a ostatní subjekty. Pražské vysoké školy mohly čerpat prostředky tehdy, pokud mají některou fakultu či pracoviště umístěny mimo hlavní město.

Hlavní novinky