Přejít na hlavní obsah

Ruský historik Zubov dostal nabídku místa na MU

Historik Andrej Zubov musel odejít z moskevského institutu kvůli kritice státu.

Institut pro mezinárodní vztahy v Moskvě.

Masarykova univerzita nabídla pracovní místo ruskému historikovi Andreji Zubovovi, který kvůli kritice zahraniční politiky Ruska musel ukončit své dosavadní působení v Institutu pro mezinárodní vztahy v Moskvě (MGIMO). Uznávaný ruský historik a politolog by mohl působit na Fakultě sociálních studií Masarykovy univerzity na pozici profesora. Zubov se chystá univerzitu navštívit při své plánované cestě do České republiky.

„Akademická obec Masarykovy univerzity je citlivá na situace, kdy je akademikům ukončen pracovní poměr pro kritiku státu, která je vedena v duchu demokracie a svobody. Máme za sebou historickou zkušenost, kdy celé generace našich učitelů měly zničené kariéry jen proto, že akademici byli kritiky státu. Z úcty k osudům vlastních pedagogů, kteří byli takto postiženi, nabízíme pozici profesorovi, který je excelentním historikem s mezinárodní reputací a zároveň člověkem s originálními kritickými názory na dění kolem sebe,“ řekl rektor MU Mikuláš Bek.

Ruský profesor historie Andrej Zubov musel opustit svou pozici v moskevském institutu poté, co list Vedomosti otiskl jeho kritický komentář odsuzující ruskou intervenci na Ukrajině. Za Zubova se kromě odborníků postavili také studenti. Tuto sobotu ve 12 hodin se proto sejdou před vrátnicí MGIMO, aby vyjádřili nesouhlas s aktuálním děním kolem profesorovy osoby. Souběžně se rozběhla podpisová akce na jeho podporu.

Hlavní novinky