Přejít na hlavní obsah

Astrofyzik Grygar převzal zlatou medaili Masarykovy univerzity

Škola ho ocenila za celoživotní práci ve vědě i za její popularizaci.

Jiří Grygar přebírá cenu od rektora Mikuláše Beka.

Zlatou medaili Masarykovy univerzity dnes dostal při příležitosti svých 80. narozenin astronom a popularizátor vědy Jiří Grygar. Jedno z nejvyšších ocenění, jaké může škola vůbec udělit, mu patří za jeho celoživotní práci ve vědě i mimo ni. Grygar medaili převzal na mimořádné popularizační přednášce v Univerzitním kině Scala, kde připomenul i svoje studium na univerzitě.

„Medaile má být oceněním vědecké práce doktora Grygara, jeho aktivit pro popularizaci vědy, které jsou v českém kontextu ojedinělé, i toho, že na sebe vzal svůj díl odpovědnosti při působení v českém veřejném prostoru,“ uvedl při předávání na adresu oceněného rektor Masarykovy univerzity Mikuláš Bek.

Přední český astronom a astrofyzik Grygar pracuje na Fyzikálním ústavu Akademie věd České republiky. Uznávaný je však i za svoje postoje ke vztahu vědy a víry, za což v minulosti získal cenu UNESCO Kalinga Prize. Na Masarykově univerzitě před lety začal studovat, než přešel do Prahy, a dodnes na to vzpomíná.

Přední český astronom a astrofyzik Grygar pracuje na Fyzikálním ústavu Akademie věd České republiky.

„Potkal jsem tady úžasné společenství lidí,“ zavzpomínal Grygar. Jmenoval konkrétně dřívějšího šéfa katedry astronomie Luboše Perka, který ho na přednáškách pro veřejnost oslovil ještě jako středoškoláka, a Martina Černohorského, k němuž chodil na základní kurz fyziky. „Ovlivnil nejen mě, ale všechny ostatní kolegy a kolegyně, kteří v kurzu byli,“ vyzdvihl dnes už emeritního profesora Grygar.

Rozhovor s Jiří Grygarem na studentské Muni TV

Pro zlatou medaili Masarykovy univerzity do Brna dorazil, nepatří ale mezi ty, kdo na takových záležitostech lpí. V roce 2009 odmítl například Cenu předsedy Rady pro výzkum, vývoj a inovace, a to s odůvodněním, že cena nese jméno instituce, která poškozuje zájmy a dobré jméno akademie věd, kde pracuje. U ocenění, které převzal dnes, podle jeho slov nic takového nehrozilo. „Je to pro mě velká pocta,“ řekl muž, po němž je mimo jiné pojmenovaná malá planetka.

Zlatá medaile Masarykovy univerzity je po čestném doktorátu a Velké zlaté medaili MU třetím nejvyšším oceněním, které škola uděluje. Dostávají ji významní představitelé vědy, kulturního a veřejného života, a to jako výraz ocenění mimořádných zásluh o rozvoj vědy, kultury a umění a rozvoj univerzity.

Hlavní novinky