Přejít na hlavní obsah

Student spustil pracovní portál pro vědce ResearchJobs

Doktorand z Fakulty informatiky MU Martin Víta na něm zobrazuje nabídky zaměstnání z více než dvou set českých zdrojů.

Když doktorand na fakultě informatiky Martin Víta dokončil práci na jednom z projektů Ústavu informatiky Akademie věd ČR, položil si otázku, jak ve své vědecké kariéře pokračovat. Zjistil, že sehnat pozici v oblasti výzkumu není v Česku bez správných kontaktů vůbec jednoduché, a rozhodl se proto založit portál, který bude dostupné nabídky shromažďovat a na jednom místě nabízet. Od srpna 2016 už web researchjobs.cz takto zprostředkoval přes tisícovku pozic.

„V České republice studuje asi 23 tisíc doktorandů a ve výzkumu pracuje celkem zhruba 100 tisíc lidí. To už je dost velká komunita na to, aby web měl smysl. Nic podobného u nás neexistuje a celosvětovým portálům chybí dostatečné lokální zaměření,“ myslí si Víta.

Web nyní funguje jako nástěnka volných pozic, které shromažďuje z více než dvou stovek úředních desek či výpisů volných pozic v institucích či firmách. Student každou novou nabídku zkontroluje, a pokud se skutečně týká vědecké činnosti, na Researchjobs ji zobrazí.

„V průměru se na webu objeví deset nových pracovních nabídek denně, najednou jich bývá aktuálních kolem dvou set. Návštěvnost stránky ale ještě má rezervy,“ zhodnotil doktorand. Nyní se zaměřuje na uzavírání partnerství s veřejnými institucemi a firmami, které by mohly na web naučit chodit více vědců.

Na Researchjobs spolupracuje Víta s programátorem a do budoucna mají v plánu vytvořit na webu profily zaměstnavatelů i zájemců o zaměstnání či spustit anglickou mutaci. Ta by podle studenta mohla do České republiky postupem času lákat vědce ze zahraničí.

Hlavní novinky