Přejít na hlavní obsah

Festival vědy a program MU bavil malé i velké návštěvníky

Studenti lékařské, přírodovědecké a pedagogické fakulty a odborníci z vědeckých pracovišť Masarykovy univerzity přesvědčili, že věda není jen suchou teorií. 

U stánku pedagogické fakulty nebyla na Festivalu vědy o zábavu nouze.

Čtyři desítky vědecko-technických institucí, vzdělávacích organizací, akademických ústavů a vysokých škol si pro návštěvníky letošního ročníku Festivalu vědy připravily interaktivní ukázky toho, čemu se věnují, a co dokázaly. Na brněnském výstavišti nechyběly ani univerzity, Masarykovu univerzitu zastupovali studenti a výzkumníci ze tří fakult a dvou pracovišť – CEITEC a RECETOX.  

Největší zájem si užili studenti biologie z pedagogické fakulty. Na festival přinesli živé hady a brouky, kteří k jejich stánku přilákali nejen děti, ale i dospělé. Kromě fotografií s plazy, odcházeli i s novými vědomosti. Dozvěděli se například jaké mimikry používá hmyz nebo jak se chovají plazi. „Před napadením nejčastěji napodobují pozadí. Tomu se říká kryptické zbarvení. Kořist má stejnou barvu jako prostředí, ve kterém se ukrývá a predátor ji tak jednoduše přehlédne,“ vysvětlovala návštěvníkům studentka biologie. 

Jak jsou na tom se zdravím mohli zájemci zjistit na stánku ústavu RECETOX. Prošli měřením od hlavy až k patě, dozvěděli se sílu stisku ruky a nechali si určit složení těla. Nejmenší návštěvníci si také mohli poskládat svoji vlastní molekulu.

U dospělých účastníků festivalu pak bodovali medici z organizace IFMSA – International Federation of Medical Students‘ Associations, která spojuje asociace studentů medicíny z celého světa. Rozdávali rady ohledně rakoviny a nabídli na modelu prsou možnost vyzkoušet si samovyšetřovací metodu, které slouží jako prevence onemocnění.  

Pravěké artefakty z kamene si mohli návštěvníci osahat na stánku ústavu geologických věd přírodovědecké fakulty. Studenti z této fakulty tam také dětem pomáhali pomocí matematiky zjistit, jak rostou kytky. 

Na stánku vědeckého výukového centra Bioskop se měřilo pH různých tekutin, například černého čaje, dešťové vody nebo kolového nápoje. „Měření je úplně jednouché. Stačí si vzít papírek a ponořit ho do nápoje. Když ho po chvilce vytáhnete, vidíte, jak se začíná zbarvovat. Podle barvy poznáme pH. Žlutá až červená barva značí kyselé pH, modrá až fialová barva je naopak zásadité pH,“ vysvětloval proces měření student přírodovědecké fakulty s tím, že cola má hodnotu 3, takže je dokonce ještě kyselejší než ocet.

Festival vědy navázal na předchozí úspěšné ročníky a je jednou z největších vědeckých akcí pro veřejnost v Brně. Hlavním organizátorem je Hvězdárna a planetárium Brno, která letošní ročník uspořádala na brněnském výstavišti, opět se vstupem zdarma pro všechny malé i velké zájemce o vědu. 

Hlavní novinky