Přejít na hlavní obsah

Univerzita hostí bezpečnostní experty. Do Brna se přesunou z Cambridge

Na akci se diskutuje o záležitostech, které se často zdají jako sci-fi, většinou se ale stanou realitou.

Experti na počítačové bezpečnostní protokoly z celého světa se sjedou ve čtvrtek a v pátek do brněnského Mendelova muzea. Masarykova univerzita tady hostí Mezinárodní workshop o bezpečnostních protokolech, který se teprve potřetí za 24letou historii akce koná mimo britské univerzitní město Cambridge.

Odborníci budou na workshopu mluvit například o tom, jak ještě lépe zajistit přístupy do internetového bankovnictví nebo jak se připravit na zcela nové úkoly související s nástupem tzv. internetu věcí.

Akce, jejímž domovem je Cambridge, je mezi experty věhlasná. Diskutuje se na ní o záležitostech, které se aktuálně zdají být jako ze sci-fi filmu, časem se ale většinou stanou realitou.

„Před lety se na něm mluvilo například o prvních prvcích zabezpečení dnešních platebních karet nebo o tom, jak zajistit obsluhu internetového bankovnictví z počítačů. Praxe je většinou taková, že do dvou tří let od prvních diskusí se z teoretického konceptu stane pilotní projekt, který pak přibližně za stejnou dobu aplikuje první firma v praxi,“ přiblížil hlavní organizátor Václav Matyáš z Fakulty informatiky MU.

Také letos je na programu debata o přihlašování do bankovních účtů přes internet. Jako velké téma však odborníci vnímají hlavně nastupující éru internetu věcí, díky němuž lze přes internet a počítač obsluhovat nástroje, u nichž to dříve možné nebylo, například chytré budovy. V minulosti se často stávalo, že technologické novinky vznikaly bez patřičného zabezpečení. Nyní se experti snaží upozorňovat na to, že by vývoj obojího měl jít ruku v ruce.

Workshop o bezpečnostních protokolech se do Brna vrací po devíti letech, konal se tady už v roce 2007. Mimo Cambridge jej jinak hostila pouze Paříž.

„Je to pro nás velká pocta a výraz uznání práce lidí z Masarykovy univerzity. Na setkání jsme nejdříve pravidelně jezdili a díky našim výsledkům jsme se dostali do vedení pořádajícího týmu,“ zdůvodnil Matyáš, jak se Brno místem konání stalo.

Hlavní novinky