Magazín M Zprávy z MUNI
  • Události
  • Věda a výzkum
  • Student
Rubriky
English
    • Události
    • Sport
    • Komentáře
    • Věda a výzkum
    • Student
    • Výuka
    • Uchazeči
    • Absolventi
  • English

První výrobky získaly od Muni ochrannou známku Testováno v Antarktidě

Členové polární expedice Masarykovy univerzity vyzkoušeli a ocenili boty a spodní prádlo.

Události
11. července 2018
redakce
CC-BY
Známku získaly boty od firmy Prabos plus a.s. a termoprádlo výrobce VÚB a.s.
Na stanici J. G. Mendela panují v době pobytu vědců teploty od minus 15 do 15 stupňů Celsia, vane tam silný vítr, kromě sněhu členové expedice často brodí rozvodněné potoky, chodí po ledovcích a v dalším náročném terénu.

První ochranné známky Testováno v Antarktidě udělila v těchto dnech Masarykova univerzita prostřednictvím svého Centra pro transfer technologií (CTT). Používat je mohou výrobky, které vyzkoušeli účastníci poslední expedice na vědeckou stanici J. G. Mendela, kterou vybudovala Muni na ostrově Jamese Rosse u Antarktického poloostrova.

Známku získaly boty od firmy Prabos plus a.s. a termoprádlo výrobce VÚB a.s. „Ne vždy jde o testování ve vědeckém slova smyslu. Může jít i o prověření produktu, při němž členové vědecké expedice výrobek vyzkouší v náročném polárním prostředí. Výsledky testu následně vyhodnocuje CTT, aby bylo rozhodnutí o udělení známky nezávislé na testujících,“ vysvětlila princip rozhodování business manažerka CTT Jana Daňková.

Jak byl konkrétní výrobek prověřován a co tedy ochranná známka na něm znamená, se všichni zájemci mohou přečíst na webu testovanovantarktidě.cz. „Tam lze dohledat, kdy a za jakých podmínek byl výrobek prověřen, jak test dopadl, kdo ho provedl a jaká jsou případná doporučení pro výrobce a spotřebitele,“ upřesnila Daňková.

Práce vědců v terénu na ostrově Jamese Rosse v Antarktidě.

Na stanici J. G. Mendela panují v době pobytu vědců teploty od minus 15 do 15 stupňů Celsia, vane tam silný vítr, kromě sněhu členové expedice často brodí rozvodněné potoky, chodí po ledovcích a v dalším náročném terénu. Během expedice používají výrobky velmi intenzivně a jejich zátěž je tak v porovnání s běžným turistickým využitím podstatně vyšší.

Vědci, kteří se v Antarktidě věnují sběru a vyhodnocování dat pro svou vědeckou práci, mohou testované věci také ohodnotit. Vysvědčení, které expedice produktu vystaví, by mělo výrobci pomoci jej vylepšit. Například u testovaných bot se tak objevilo doporučení na výrobu dalších velikostí.

Grafická podoba ochranné známky.

I podle zkušeností polárníků firmy zpětnou vazbu skutečně oceňují. Testování v Antarktidě už v minulosti pomohlo vylepšit například konstrukci větrné elektrárny. Vane tam totiž silný nárazový vítr, který často mění rychlost i směr a unáší s sebou velké množství písku, kamínků či mořské soli. Dochází i k rychlému střídání teplot a kvůli ozonové anomálii je kontinent vystaven silnému UV záření.

Od letošního března má Masarykova univerzita zapsanou vedle české známky i evropskou ochrannou známku Tested in Antarctica, o níž firmy projevily zájem.

Související články

  • Do Antarktidy míří 20. expedice Masarykovy univerzity

    Celkem 24 účastníků bude mít letošní, již 20. expedice Masarykovy univerzity do Antarktidy. Část výpravy již dorazila na základnu CZ*ECO...

  • Z Antarktidy do ostravského debatního kotle

    Devět řečníků posílá MU do mezinárodního diskusního fóra Meltingpot, které bude 20. července součástí multižánrového hudebního festivalu...

  • V Praze zasedají země Antarktické smlouvy. Díky vědcům může Česko rozhodovat o osudu kontinentu

    Ochranu i budoucí využití Antarktidy řeší zástupci více než 50 zemí. Česko má hlasovací právo od roku 2014.

  • Vědci v Antarktidě vyrazili už na šest kempů mimo stanici

    Letošní rekordní devatenáctičlenná expedice Masarykovy univerzity v Antarktidě je za polovinou pobytu.

MUNIMasarykova univerzita

Vydává Masarykova univerzita, 2005–2023. ISSN 2571-4198.
Redakce | Ceník inzerce | PDF | Podmínky užití

Sledujte Magazín M:

Sledujte Magazín M na Facebooku Sledujte MUNI na Twitteru RSS

Hlavní verze článku