Magazín M Zprávy z MUNI
  • Události
  • Věda a výzkum
  • Student
Rubriky
English
    • Události
    • Sport
    • Komentáře
    • Věda a výzkum
    • Student
    • Výuka
    • Uchazeči
    • Absolventi
  • English

Univerzita vybrala víno, se kterým oslaví 100. výročí založení

Cuvée MUNI 100 vzniklo na základě loňského vítěze červeného cuvée President od Vinselekt Michlovský. K přípitkům bude sloužit šumivé víno Cuvée MUNI 100.

Události
23. listopadu 2018
redakce
CC-BY
Cuvée MUNI 100 vzniklo na základě loňského vítěze červeného cuvée President od Vinselekt Michlovský. K přípitkům bude sloužit šumivé víno Cuvée MUNI 100.
Cuvée vzniklo smícháním vín z hroznů pocházejících z regulované sklizně ročníku 2016 odrůd Cabernet Sauvignon, Merlot a André z vinic všech čtyř moravských vinařských podoblastí.

Dvě vína, která budou v roce 2019 reprezentovat školu při oslavách 100. výročí založení, včera při slavnostním vyhlášení Univerzitního vína pro akademický rok 2018/2019 představila Masarykova univerzita. Na akci v Augustiniánském opatství na Starém Brně se poprvé prezentovala dvě vína z produkce firmy Vinselekt Michlovský. Vzhledem k blížícímu se lednovému startu oslav mají už speciální etikety a balení.

Univerzitním vínem pro akademický rok 2018/2019 se stalo Cuvée MUNI 100, které vzniklo na objednávku univerzity na základě loňského vítěze soutěže, červeného cuvée President. Škola každý rok volí zástupce červeného a bílého vína. Tím druhým bude letos jakostní šumivé víno Cuvée MUNI 100, které bude doplňovat slavnostní univerzitní akce v podobě uvítacích přípitků.

Oba vinné reprezentanty univerzity standardně vybírá porota složená z akademiků. Letos tomu ale bylo jinak a univerzita s prosbou o spolupráci oslovila konkrétního partnera. „Vycházeli jsme z předpokladu, že oslavy výročí založení se bez vína neobejdou, ale že by zároveň mělo mít patřičnou láhev a etiketu, což si žádá čas. Proto jsme se obrátili na několikanásobného vítěze naší soutěže, vinařství Vinselekt Michlovský a jeho majitele Miloše Michlovského, které nám vyšlo vstříc a vytvořilo letošní cuvée na základě loňského vítěze,“ popsal Zdeněk Čížek, ředitel Správy kolejí a menz Masarykovy univerzity.

Cuvée vzniklo smícháním vín z hroznů pocházejících z regulované sklizně ročníku 2016 odrůd Cabernet Sauvignon, Merlot a André z vinic všech čtyř moravských vinařských podoblastí. „Snahou bylo prezentovat úzké propojení Masarykovy univerzity a jižní Moravy,“ doplnil Čížek.

O co se však i v roce oslav výročí univerzity soutěžilo, to bylo Studentské univerzitní víno 2018/2019. Stal se jím ryzlink rýnský, pozdní sběr 2017 taktéž z produkce Vinselekt Michlovský, z jehož produktů studenti vybírali.

Miloš Michlovský přebírá diplom pro Univerzitní víno 2018/19 od rektora Mikuláše Beka.
Foto: Jiří Salik Sláma
Miloš Michlovský s Michaelou Tvrdoňovou, předsedkyní Studentské komory AS MU, při vyhlášení Studentského univerzitního vína.
Foto: Jiří Salik Sláma
Foto: Jiří Salik Sláma
Foto: Jiří Salik Sláma

Související články

  • Video: Julia Ulehla na MUNI aneb pocta Vladimíru Úlehlovi

    Přesně před rokem slavila Masarykova univerzita 100 let multižánrovým festivalem MUNIFESTO. Podívejte se na dokument připomínající účast...

  • Slavit znamená vzpomínat i zapomínat

    Jaký byl rok 2019 na Masarykově univerzitě, komentuje historik a prorektor Jiří Hanuš.

  • Jaký byl rok 2019 na MUNI? Oslavy 100 let i nástup nového vedení

    Uplynulý rok byl na Masarykově univerzitě v mnoha ohledech výjimečný.

  • Ekotoxikolog John Paul Giesy získal čestný doktorát MUNI

    Čestný doktorát Masarykovy univerzity v oboru environmentálních věd dnes převzal na návrh Přírodovědecké fakulty MU slavný americký vědec.

MUNIMasarykova univerzita

Vydává Masarykova univerzita, 2005–2023. ISSN 2571-4198.
Redakce | Ceník inzerce | PDF | Podmínky užití

Sledujte Magazín M:

Sledujte Magazín M na Facebooku Sledujte MUNI na Twitteru RSS

Hlavní verze článku