Přejít na hlavní obsah

Buddhistický mnich: V Brně bych zůstal klidně napořád

Dharmapriya Sraman studuje na Srí-Lance, vždycky se ale chtěl vydat za studiem do Evropy. Svůj sen si splnil na Masarykově univerzitě.

Pro studenta buddhistické filozofie a psychologie bylo vydat se do Evropy už dávné přání. Jenže pro rodilého Bangladéšana, který se ve svých deseti letech přestěhoval za studiem do kláštera na Srí Lance, nebylo jednoduché získat finance a víza do Evropy.

Pak si ale jednou náhodou na univerzitní nástěnce všiml možnosti studovat přímo v srdci Evropy – na Masarykově univerzitě v Brně. Bez váhání si proto podal přihlášku, stejně jako dalších 35 studentů z University of Peradeniya, z největší a nejstarší univerzity na Srí Lance.

„Pravděpodobně jsem mezi přihlášenými byl jediný cizinec, všichni ostatní byli Srílančané. Nemohl jsem proto uvěřit tomu, že takovou jedinečnou příležitost dali zrovna mně,“ vypráví Dharmapriya, který tak díky programu Erasmus+ ICM získal semestrální stipendium ke studiu na MUNI a k tomu i zpáteční letenku.

První sníh v životě

Když přijel v únoru do Brna, vůbec poprvé v životě viděl sníh. Největším překvapením pro něj ale byla obrovská komunita mezinárodních studentů na Masarykově univerzitě. „Na Srí Lance je spousta turistů, ale na naší univerzitě se s cizinci skoro vůbec nepotkáte. Za ten semestr v Brně jsem poznal lidi snad z celého světa – od Američanů a Francouzů až po studenty z Číny, Belgie a mnoha dalších zemí. Je to nesmírně obohacující poznávat cizí kultury i myšlení jiných národů,“ popisuje Dharmapriya.

Studenta ze Srí Lanky také mile překvapilo, že když něco potřeboval, na e-mailovou odpověď nečekal několik dní, ale pár hodin, a že mu jeho zahraniční koordinátor na MU okamžitě pomáhal nejenom s obtížným procesem získání víz, ale také se spoustou dalších věcí.

Dharmapriya na Orientation Week.

Výuka na MUNI je o hodně napřed

Úroveň výuky v Česku Dharmapriyu nadchla, ze Srí Lanky byl totiž zvyklý, že během výuky většinou mluví jen učitelé a žáci pouze poslouchají a zapisují si poznámky. „Na hodinách na Masarykově univerzitě ale studenti mluví velmi často, úroveň výuky je v Brně díky větší interaktivitě mezi studenty a učiteli o hodně napřed oproti té naší,“ srovnává.

Nejraději student chodil na tři psychologické předměty na Filozofické fakultě MU, které se zaměřovaly na nejrůznější témata: stress management, mentální zdraví či lidskou povahou. Na těchto předmětech oceňoval především jejich praktičnost i to, že učitelé dokreslovali výklad nejrůznějšími výsledky výzkumů a experimentů.

Kromě toho si ale Dharmapriya zapsal také Češtinu pro cizince nebo předmět English Autonomously a díky různým modulům si vylepšil techniky učení se novému jazyku a zlepšil se také v akademickém psaní.

A chodil i na předmět Intercultural Communication na Pedagogické fakultě MU. „Byl to skvělý předmět, hlavně díky vynikajícímu vyučujícímu – byl jeden z nejlepších, kteří mě kdy učili. Jeho hodiny jsem zbožňoval a dozvěděl jsem se spoustu zajímavých informací o nejrůznějších zemích a kulturách,“ popisuje student.

Velký životní obrat

Dharmapriya sice strávil v Brně jen jeden semestr, i tak ale stihl navštívit český buddhistický klášter v Liberci i další místa v okolních zemích – byl například v Mnichově, Bratislavě, Polsku, šest dní strávil v Paříži a pět v Londýně, kde se dokonce setkal s buddhistickou komunitou ze Srí Lanky a Bangladéše, dohromady čítající přes 160 členů.

„Navštívil jsem také několik klášterů. Ale hlavně jsem v Londýně byl v polovině května, kdy buddhisté ve velkém oslavují svůj nejvýznamnější svátek vesak, při němž si připomínáme tři zásadní okamžiky života Buddhy: jeho narození, dosažení nirvány a úmrtí. Byl to úplně jiný zážitek slavit na druhém konci planety.“

Po červnovém zkouškovém období zamířil Dharmapriya na pár dní na Srí Lanku a pak se vydal zpátky do Londýna, kde ho čeká tříměsíční klášterní program. Poté se plánuje vrátit zpátky na University of Peradeniya, kde dokončí svou magisterskou práci.

„Až dostuduju magistra, moc rád bych učil na univerzitě, takže plánuju pokračovat na doktorské studium – a uvažuju nad Masarykovou univerzitou. Semestr v Brně byl nezapomenutelný, byl to pro mě zlomový bod života, nedá se to slovy ani popsat. Přál bych si, aby Erasmus nikdy neskončil a abych mohl v Brně zůstat do konce života,“ směje se buddhistický mnich.

Hlavní novinky