Přejít na hlavní obsah

Plavkyně reprezentovala MU dřív, než začala studovat

Pět medailí přivezla z Českých akademických her plavkyně a studentka Fakulty sportovních studií Marika Surová. Z bazénu je pro Masarykovu univerzitu vylovila na začátku září, tedy ještě před tím, než začal její první semestr. 

Plavkyně Marika Surová.

V celkovém bodování Českých akademických her, které se uskutečnily na začátku září v Olomouci, obsadila letos Masarykova univerzita druhé místo. Jedenáct bodů ji chybělo pouze na domácí Univerzitu Palackého, která ale do závodů nastoupila s větším počtem sportovců, a naopak výrazně porazila Univerzitu Karlovu.

Za Masarykovu univerzitu soutěžilo v jedenadvaceti sportech 223 studentů. Jednou z těch, kteří svými výkony velkou měrou přispěli k výbornému bodovému zisku univerzity, a celkovému druhému místu byla Marika Surová. Závodnice, která mimo MU reprezentuje klub Kometa Brno a je šestinásobnou medailistou z posledního mistrovství České republiky dospělých, získala v individuálních závodech zlato (50 metrů prsa), stříbro (100 metrů prsa) a bronz (100 metrů motýl) a ve štafetách ještě přidala dvě druhá místa.

Zúčastnila ses akademických her ještě před začátkem semestru, takže jsi dřív Masarykovu univerzitu reprezentovala, než jsi na ní studovala, tedy než jsi poprvé vstoupila do učeben. Nebylo to zvláštní?
Určitě ne. Já se na Masarykovu univerzitu moc těšila a o akademických hrách jsem slyšela, že to jsou kvalitní závody a výbornou atmosférou. Byla jsem ráda, že tam po přijetí ke studiu můžu jet a reprezentovat Masarykovu univerzitu, ještě než jsem ji vůbec opravdu začala studovat. Ale hlavně: byly to jedny z prvních závodů, které se uskutečnily po koronavirové pauze a já jsem byla opravdu moc ráda, že si zase zazávodíme.

V čem byly akademické hry jiné, než klasické vrcholné české plavecké závody - Český pohár, mistrovství České republiky?
Byly mnohem rychlejší, než na co jsme jako plavci zvyklí. Na velkých závodech je program disciplín a rozplaveb hodně dlouhý, na akademických hrách se vždy odplavalo je pár rozplaveb. Disciplíny šly rychle za sebou, bylo potřeba se mezi každým startem rychle zregenerovat. Ale hlavně jsem je absolvovala bez svého plaveckého trenéra a na začátku sezony. Na druhou stranu jsme se s ostatními z Masarykovy univerzity víc podporovali a víc si fandili, než na běžných plaveckých závodech. A štafety, to byla paráda. Ty měly hodně týmovou atmosféru.

Seš spokojená s výsledky, které jsi na těchto závodech zaplavala?
Na to, v jaké části sezony se závody uskutečnily, jsem relativně spokojená. Samozřejmě osobáky a forma vždy je a myslím, že i letos bude nejlepší až na mistrovství republiky v půlce prosince. Ale výkony nebyly nejhorší, což je důležité.

Na fakultě sportovních studií sis vybrala program Regenerace a výživa ve sportu v kombinaci s programem Osobní a kondiční trenér. Pomůže ti sport nějak ve studiu, případně využiješ studium pro tvůj sport?
Studuji dva programy zároveň a věřím, že studium a sport propojím úspěšně. Určitě se díky svému sportu lépe orientuju v učivu a mám více zkušeností. A studium mi určitě také pomůže. Například zlepšovat své stravovací návyky nebo regeneraci.

Vím, že dodržuješ bezlepkovou dietu. Chceš se při studiu zaměřit i na problematiku výživy sportovců, kteří mají například toto stravovací omezení?
Bezlepkovou dietu dodržuji již dlouho ze zdravotních důvodů. Ano, celkem by mě zajímalo, jaké to má ve sportu výhody a nevýhody. Nikdy jsem se o to nezajímala, takže možná ano. Právě teď bude čas na to, dozvědět se víc a třeba z toho udělat i výzkum.

Jak ses dostala k plavání a co ti tento sport přináší?
Začala jsem plavat později oproti ostatním. Byla jsem hodně aktivní dítě a chodila do spousty kroužků a plavání mě bavilo nejvíce. Tak jsem začala plavat častěji a věnovat se jen tomu. Mám ráda ten pocit, že mohu překonávat sama sebe, plavání mi umožňuje posouvat své limity dál a dál. Taky miluju ticho a klid pod vodou. Mám tam takový svůj svět. A určitě mi dává hodně i do běžného života. Hlavně disciplínu.

Plavání je sportem, ve kterém už mnohdy nestačí dvoufázový trénink, je potřeba ho doplnit i třetí fází, posilovnou. Máš ještě nějaké jiné zájmy kromě bazénu a školy?
Posilovnu. Tu jako trénink ani neberu. Tam se hodně vyžívám, tu mám opravdu ráda. Hodně mě taky baví jídlo. Zkoušet nová jídla, vařit, péct. A to většinou stíhám. Zajímám se také o psychiku ve sportu. Ráda o tomto tématu čtu knihy.

Prozraď svůj sportovní a životní cíl.
Životní cíl je určitě dělat práci, co mě bude bavit a být v obklopení podporujících lidí. Sportovní cíl je vydat ze sebe maximum a uvidíme, co to přinese. Nějak nominace na mistrovství Evropy nebo světa nebo na olympiádu by byla už jen třešnička na dortu celé sportovní přípravy. Určitě bych moc chtěla se někam na velké světové podniky probojovat.

Ještě se vrátím k akademickým soutěžím. Jsou tvoje největší soupeřky z týmu Masarykovy univerzity, nebo z jiných univerzit?
Tak velká soupeřka je Kristýna Horská z Prahy, která může plavat cokoliv a vždy plave hodně kvalitně. Pak Barbora Janíčková z Olomouce, která má zase velmi dobré sprinty. No a z Masarykovy univerzity tam je Alena Benešová, která ale jezdí jiné tratě než já – dlouhé. Myslím, že všechny mezi sebou soupeříme stejně, ať jsou to akademické hry nebo plavecký šampionát. Vždy chceme získat co nejlepší umístění.

Hlavní novinky