Přejít na hlavní obsah

Startují Seminar Series. Nabídnou přednášky světových špiček

Celý podzim hostí Masarykova univerzita ve třech paralelních blocích světové vědce včetně držitele Nobelovy ceny.

Americký biolog a držitel Nobelovy ceny Eric Wieschaus bude na Masarykově univerzitě přednášet 4. října.

Dvacítka špičkových mezinárodních odborníků z oblasti věd o živé a neživé přírodě i z humanitních oborů přijede na podzim na Masarykovu univerzitu předávat své znalosti studentům. Už 14. září se bude konat první z přednášek v rámci Seminar Series věnovaná Karlu IV. Mezi nejvýznamnější hosty pak bude patřit nositel Nobelovy ceny za fyziologii nebo lékařství Eric F. Wieschaus, který 4. října přijede jako jeden z hostů takzvaných Mendel Lectures.

„Znalosti našich studentů není možné rozvíjet bez kontaktu se špičkovými světovými vědci. Seminar Series slouží právě k tomu, abychom takové kontakty umožnili a naši vědeckou komunitu obohatili. Pokud navíc naši studenti udělají na vědce světového formátu dobrý dojem, významně to zvyšuje vědeckou reputaci Masarykovy univerzity ve světě,“ uvedl Roman Badík, vedoucí odboru výzkumu, který sérii přednášek zastřešuje.

Nejprestižnější součástí série jsou Mendel Lectures, spadající pod přednáškovou linku věd o živé přírodě, které se konají už po šestnácté a díky jejich organizátorům přijíždí do Brna téměř každý rok nějaký z nositelů Nobelovy ceny.

Letos na podzim to bude americký biolog Eric Wieschaus, který se zaměřil na výzkum embryonálního vývoje u drozofil a Nobelovu cenu v roce 1995 získal spolu s dalšími za objev genetické kontroly vývoje embryí. Aktuálně působí na Princetonské univerzitě a v Brně bude přednášet na téma Geny a mechanismus tvarování buněk. Všichni zájemci si mohou jeho vystoupení poslechnout ve čtvrtek 4. října od 17 hodin v refektáři Mendelova muzea.

Mendelovo muzeum hostí i série zaměřené na společenské a humanitní vědy a na matematiku, fyziku a informatiku. Přednášky z prvního cyklu se obvykle konají v pátek od 9 hodin a kromě úvodního tématu, v němž Jan Royt přiblíží období vlády Karla IV., se mohou zájemci těšit například na německou literární kritičku Barbaru Vinkenovou. Ta přednáší francouzskou a německou literaturu na Mnichovské univerzitě a věnuje se také módě, její historii, vztahu k literatuře, umění či filozofii. Téma Móda – orientální kolonie v srdci Západu představí v pátek 26. října.

Kdo má raději čísla, může navštívit přednášky z cyklu Matematika, fyzika a informatika. Například ve středu 28. listopadu vystoupí v Mendelově muzeu MU astrofyzik Roger Blandford ze Stanfordovy univerzity na téma Černé díry ve vesmíru a v Hollywoodu. Centrum amerického filmového průmyslu není v názvu přednášky náhodou, ve filmu Interstellar z roku 2014 se totiž objevila vizualizace černé díry, na níž s filmaři spolupracoval vědecký tým, v němž Blandford působí. Mezi astrofyziky je pak známý díky modelu extrakce energie z černé díry nazvanému Blandford-Znajekův proces.

Kromě Mendelova muzea se část přednášek odehraje také v bohunickém kampusu, a to ty ze série věd o živé přírodě. Na podzim se tak mohou zájemci těšit například na evolučního ekologa Toma Sherratta z kanadské Carletonské univerzity, který bude 15. listopadu přednášet o evoluci jevu zvaného mimikry u rostlin a živočichů. Jeho laboratoř se soustředí především na interakce mezi predátory a jejich kořistí, a to zejména na evoluci antipredačních mechanismů.

Většina seminářů je určena studentům a doktorandům, navštívit je ale může kdokoliv.

Hlavní novinky