Přejít na hlavní obsah

Ústav biochemie si připomíná významné jubileum

ImagePrvní absolventi biochemie promovali na Přírodovědecké fakultě právě před pětapadesáti lety. Zanedlouho poté vznikl na fakultě samostatný ústav – do té doby se biochemie vyučovala jen v rámci studia farmacie na Lékařské a později samostatné Farmaceutické fakultě. Jedním ze dvou zakladatelů tohoto ústavu a později vedoucím samostatné katedry biochemie je významná postava brněnské i československé biochemie, docent Ladislav Skurský, který působil na Přírodovědecké fakultě jako pedagog a vědec po celou svou profesionální vědeckou kariéru a jenž letos oslavil významné životní jubileum – osmdesáté narozeniny.

Právě docent Skurský společně s profesorem Vladimírem Morávkem zajistili ve velmi krátké době potřebné podmínky pro výuku a také vybavili ústav základními přístroji i nezbytnými učebními materiály. První absolventi biochemie pak promovali roku 1953. To už se ústav rozrostl o další asistenty a současně došlo k postupné orientaci na čistě biochemickou problematiku.

Základ jednomu ze stěžejních odborných směrů na katedře – enzymologii – dalo studium enzymových pochodů biosyntézy alkaloidů. K prohloubení zaměření na enzymologii přispěl i Ladislav Skurský, který měl možnost v polovině šedesátých let odjet na odbornou stáž do laboratoře laureáta Nobelovy ceny Hugo Theorella ve Stockholmu. „Setkání s Theorellem mělo pro mou vědeckou práci velký význam a díky němu jsem se ve Švédsku seznámil s kolegy, kteří mi umožnili pracovat ve Spojených státech,“ říká Skurský. Po odborném pobytu v USA na konci šedesátých let rozvíjel teoretické studium alkoholdehydrogenázy opět v Brně, vypracoval citlivou metodu stanovení aktivity tohoto enzymu a zabýval se genetickými studiemi s ohledem na problematiku alkoholismu a citlivosti k alkoholu. Teoretické studium se tak na ústavu doplnilo a rozšířilo o aplikovaná a metodická témata.

Spoluzakladatel Ústavu biochemie doc. Ladislav Skurský (první zprava) a jeho kolegové na fotografii z roku 1973. Foto: Archiv Ústavu biochemie Přírodovědecké fakulty.
Spoluzakladatel Ústavu biochemie doc. Ladislav Skurský (první zprava) a jeho kolegové na fotografii z roku 1973. Foto: Archiv Ústavu biochemie Přírodovědecké fakulty.

Studenti na ústavu měli možnost pracovat také s unikátní učebnicí biochemie. Díky překladu Ladislava Skurského a jeho kolegů byla dostupná přelomová učebnice Petera Karlsona Základy biochemie. Docent Skurský tak stál u přerodu víceméně do té doby u nás praktikovaného popisného způsobu výuky biochemie do modernější podoby založené na mechanismech a dynamice biochemických pochodů. „Tenkrát u nás neexistovala základní učebnice biochemie. Pohled Karslonovy učebnice na biochemii byl úplně jiný, moderní, svižný,“ říká o vzniku překladu knihy Skurský. Tato učebnice pak byla několik desetiletí klíčová pro celé Československo.

Velký význam pro ústav měl také důraz na výchovu nadějných studentů. V 90. letech minulého století vyústil v pozvání doktora Alfreda Badera z USA na Masarykovu univerzitu, jenž v té době již v Československu vyvíjel své sponzorské aktivity. Bader prožil dětství na jižní Moravě a v důsledku moravské nostalgie založil po roce 1990 fond poskytující stipendia vybraným studentům chemie a umění při studiu v USA. Docent Skurský se stal jedním z jeho nejbližších partnerů a poradců. Zasvětil jej do výchovy studentů chemie Přírodovědecké fakulty a každoročně se podílel na organizaci přednášek dr. Badera v Brně.

Nyní sídlí ústav v univerzitním kampusu v Brně-Bohunicích. Jeho zaměření postupovalo od studia vlastností přírodních látek přes enzymologii až k molekulární biologii. Současný výzkum souvisí se zaměřením jednotlivých laboratoří a zaměřuje se především na oblasti jako jsou analytická biochemie, biochemické regulace, biochemie denitrifikačních bakterií, biosensory, environmentální biotechnologie, glykobiochemie, molekulární fyziologie a proteomika.

Hlavní novinky