Přejít na hlavní obsah

Soutěž rozhodla o nové podobě vstupní haly ESF

ImageVstup do budovy Ekonomicko-správní fakulty MU v ulici Lipová by do budoucna měl nést rukopis Pavla Buryšky a Ondřeje Chybíka. Právě tito dva studenti architektury totiž vyhráli studentskou architektonickou soutěž na návrh interiérového a výtvarného řešení vstupních prostor fakultního objektu.

„Využili jsme mobilních boxů, které nabízí vysokou variabilitu. Od běžného provozu, kdy jsou boxy rozmístěny nahodile, přes výstavy, kdy se mobilní buňky přesunou po stranách auly, až po audiovizuální semináře, kdy jsou boxy koncentrovány před promítacím plátnem. Každý den může ESF vypadat jinak,“ říká člen vítězného týmu Ondřej Chybík.

 „Proměnlivost a hravost je hlavním mottem projektu. Naše boxy vytváří pocit soukromí i v tak velkém prostoru jako je pasáž ESF, což považujeme za důležité nejen pro studium, ale i pro pouhé brouzdání na internetu,“ dodává jeho kolega Pavel Buryška.

Autoři ve svém vítězném návrhu využili mobilních boxů, které nabízí vysokou variabilitu. Foto: archiv soutěže.
Autoři ve svém vítězném návrhu využili mobilních boxů, které nabízí vysokou variabilitu. Foto: archiv soutěže.
„Vítězný projekt přináší oživení a oteplení prostoru, nechybí mu velkorysost, navíc neklade žádné stavitelské nástrahy,“ zhodnotil Buryškův a Chybíkův návrh hlavní architekt Jaroslav Dokoupil ze společnosti Arch. Design, která celou soutěž zaštiťovala. Kromě možnosti podílet se na realizaci stavby získali autoři vítězného návrhu finanční odměnu ve výši třicet tisíc korun. Druhý a třetí návrh dostaly dvacet a deset tisíc korun.

Soutěž byla určena studentům architektury, zájemci se mohli hlásit až do prvního června, nakonec přišlo do soutěže devět návrhů. „Všechny návrhy věcně vycházely z podmínek soutěže, s většími nebo menšími odchylkami respektují stávající konstrukce a vymezený prostor. Jsou invenční, reflektují současné názory na vnímání prostoru, jeho kontinuitu a organizaci,“ zhodnotila úroveň podaných návrhů tajemnice soutěže Lea Vojtová.

ESF MU soutěž vyhlásila již v březnu. „Byla to soutěž na architektonické řešení současných vstupních prostor, protože se studentům nelíbí, zdají se jim být málo atraktivní, málo barevné, šedivé a nudné,“ vypočítala nedostatky současného řešení Vojtová.

Hlavní novinky