Magazín M Zprávy z MUNI
  • Události
  • Věda a výzkum
  • Student
Rubriky
English
    • Události
    • Sport
    • Komentáře
    • Věda a výzkum
    • Student
    • Výuka
    • Uchazeči
    • Absolventi
  • English

První Slované na našem území preferovali jáhlovou kaši

Mléko, proso a med patřily k nejčastějším potravinám prvních Slovanů žijících na našem území. Na mezinárodním výzkumu se velkou měrou podíleli vědci Masarykovy univerzity.

Věda a výzkum
10. října 2025
Markéta Stulírová
Talíř prosné kaše s medem.
Foto: Archiv FF MU
Vědci zjišťovali složení stravy na základě analýzy organických zbytků, především lipidů (tuků), jejichž molekuly zůstaly po dlouhá staletí zachovány ve stěnách keramických nádob používaných na vaření.

První Slované na našem území konzumovali nejčastěji mléko, proso a med. Tím se odlišovali od Germánů, kteří měli naopak v oblibě vepřové maso. Vyplývá to z rozsáhlých analýz molekul potravin zachovaných ve střepech z hrnců a z kostí zkonzumovaných zvířat. Obě populace se tak podle aktuálních výzkumů nelišily pouze geneticky, ale také způsobem života a svojí stravou. Vyplývá to z mezinárodního výzkumu, který vedl Jiří Macháček, vedoucí Ústavu archeologie a muzeologie Filozofické fakulty Masarykovy univerzity v Brně.

Výsledky analýz ukazují, že se v souvislosti s migracemi a populační změnou na počátku raného středověku (6. až 7. století), který navazuje na dobu stěhování národů (5. až 6. století), radikálně proměnil způsob života obyvatel střední Evropy, včetně složení jejich stravy. „Jídlo a kulinářské praktiky jsou považovány za jeden z významných kulturních znaků, kterými se od sebe odlišují různé sociální, náboženské či etnické skupiny,“ vysvětluje Macháček.

3D skeny hrnců, v nichž se vařilo proso.
Foto: Archiv FF MU


Vědci složení stravy zjišťovali na základě analýzy organických zbytků, především lipidů (tuků), jejichž molekuly zůstaly po dlouhá staletí zachovány ve stěnách keramických nádob používaných na vaření. Vyšlo najevo, že nově příchozí z evropského severovýchodu, které obvykle označujeme jako Slovany, preferovali ingredience, z nichž pravděpodobně vařili jáhlovou kaši.

Chemický vzorek miliacinu – látky obsažené v prosu, který byl identifikovaný v hrncích.
Foto: Archiv FF MU

Lišili se tím od usedlého obyvatelstva střední Evropy germánského původu, které se prosu vyhýbalo a ve své kuchyni dávalo přednost vepřovému. „Obliba prosa a kaše, která se z něj vařila, trvala u Slovanů dlouhou dobu. I v době Velké Moravy, tedy prvního protostátního útvaru západních Slovanů z 9. století, celá populace včetně velkomoravské elity konzumovala proso ve velkém množství,“ uvádí Macháček s tím, že to vyplývá z analýzy izotopů uhlíku v lidských kostech, kde proso jako specifická plodina zanechává nezaměnitelný signál.

Zbytky potravin, které se vařily v hrncích, z nichž se do dnešních dnů zachovalo jen několik střepů, lze také přesně datovat. „Je fascinující, co dnešní věda dokáže. Z několika molekul potravin zachovaných ve střepech z hrnců a z kostí zkonzumovaných zvířat jsme schopni pomocí radiokarbonové metody zjistit, že ke změně způsobu života, který s sebou přinesli migranti z východu, u nás došlo někde mezi roky 560 a 600 našeho letopočtu. Tehdy k nám přišli lidé, jejichž potomci doložitelně mluvili slovanským jazykem a kteří si po mnoho generací pochutnávali na jáhlové kaši s medem,“ dodává Macháček.

Další typy hrnců v 3D skenech, v nichž se vařilo proso.
Foto: Archiv FF MU


Archeologie a s ní spolupracující přírodní vědy tak podle Macháčka ukazují, jak se formovala dnešní Evropa v době, kdy po pádu Říše římské došlo k významné proměně skladby evropského obyvatelstva a způsobu jeho života. Díky výzkumům z poslední doby, realizovaných mj. i prostřednictvím projektu RES-HUM, toho víme o prvních Slovanech výrazně více než v minulosti. 

Aktuální závěry navazují na nedávno publikované studie v časopisech Nature a Genome Biology. Ty na základě genetiky spojily staré Slovany s migrační vlnou, která zásadním způsobem změnila Evropu. K tomuto procesu docházelo v jednotlivých evropských regionech různými cestami. Studie, na nichž se hlavní měrou podíleli vědci Masarykovy univerzity, vysvětlují genetickou i kulturní různorodost současné Evropy.

Související články

  • Archeologové otevřeli výzkumnou stanici na Pohansku

    V posledním říjnovém týdnu Masarykova univerzita slavnostně otevřela nově zrekonstruovanou stanici na Pohansku u Břeclavi.

  • Výzkum propojenosti komunit po pádu Říma podpoří prestižní ERC Synergy Grant

    Archeolog Jiří Macháček z Filozofické fakulty Masarykovy univerzity a jeho tým získali významný ERC Synergy Grant 2025.

  • Encyklopedie dějin Brna: živá paměť města více než dvacet let

    Jedinečný encyklopedický projekt, který vede Irena Loskotová, letos změnil svou vizuální podobu, mimo to je nominován na prestižní cenu a...

  • Ukrajinská věda navzdory válce: MU hledá cestu, jak ji podpořit

    Konferenci, jejímž hlavním tématem byla obnova Ukrajiny ve výzkumu a vysokoškolském vzdělávání, uspořádala Masarykova univerzita v rámci...

MUNIMasarykova univerzita

Vydává Masarykova univerzita, 2005–2023. ISSN 2571-4198.
Redakce | Ceník inzerce | PDF | Podmínky užití

Sledujte Magazín M:

Facebook Twitter RSS

Hlavní verze článku