Přejít na hlavní obsah

Studenti vyrazili na Špicberky za sněhem. Zkoumají jeho kontaminaci

Díky kurzu polární ekologie se vypravili na souostroví Svalbard, odkud přivezli vzorky zpět na Masarykovu univerzitu.

Téměř panensky čistá vypadá příroda v blízkosti severního polárního kruhu. Jestli je to pravda zjišťují odborníci a studenti z Masarykovy univerzity, kteří si z letošní zimní výpravy na souostroví Svalbard přivezli vzorky čerstvého sněhu a chtějí zjistit, jak moc a jakými látkami je kontaminovaný.

Výprava, která se konala na začátkem jara, byla součástí Kurzu polární ekologie, díky kterému už několik let jezdí studenti, aby se naučili základy vědecké práce v polárních oblastech. „Výjimečně jsme byli na Špicberkách v zimním období, takže jsme se místo klasických biologických a geovědních oborů věnovali sněhu,“ uvedl Daniel NývltGeografického ústavu Přírodovědecké fakulty MU.

Zaměřili se na jeho chemické i fyzikální vlastnosti. „Odebírali jsme vzorky čerstvého sněhu pro chemickou analýzu. I v Arktidě se totiž objevuje kontaminace těžkými kovy či dalšími znečišťujícími látkami. Jejich stopy budou hledat kolegové v laboratořích v Brně,“ přiblížil část náplně kurzu geograf. Fyzikální vlastnosti sněhu pak studovali účastníci expedice přímo v terénu.

„Zabývali jsme se jeho vlastnostmi s ohledem na vznik lavin. Například letos v Longyearbyenu, kde jsme pobývali, zasypala lavina okraj města, odnesla několik domů asi o sto metrů, zranila několik lidí a jednoho člověka zabila,“ podotkl Nývlt.

Nebezpečí lavin je v zimě na Špicberkách velké, možná větší než šance na střet s ledním medvědem. Všichni účastníci tak kromě povinného školení o tom, jak se chovat při setkání s touto šelmou, museli projít lavinovým kurzem. „Celou dobu jsme povinně nosili lavinové pípáky a lopatky a hned na začátku pobytu jsme si vyzkoušeli najít zasypaného člověk za pomoci lavinové sondy a vykopat ho ze sněhu,“ přiblížil nutná bezpečnostní opatření Nývlt.

Jak vlastně laviny vznikají, se studenti poučili mimo jiné při kopání profilů, kde bylo zřetelně vidět, jak se sníh v důsledku tlakových a teplotních vlivů přeměňuje. Pod vrstvou čerstvého sněhu tak mohli narazit na rekrystalizovaný sníh, který se v podstatě sypal, nebo na umrzlé vrstvy sněhu, po kterých mohou ty horní klouzat a dát tak vzniknout lavině.

Při sběru vzorků pro chemický rozbor se studenti soustředili hlavně na čerstvý sníh. „Na výpravě s námi byli i klimatologové, kteří si na místě vybudovali dočasnou meteorologickou stanici. Máme tedy i údaje o počasí a můžeme tyto informace spojit,“ dodal Nývlt s tím, že práce se vzorky byla složitější. Koncentrace škodlivin jsou totiž docela nízké, takže vzorky určené pro pozdější rozbory v Brně se musely na místě připravovat v čistém prostředí.

Hlavní novinky