Přejít na hlavní obsah

Práce a studium z domova? Máme tipy na služby a aplikace

Zrušenou kontaktní výuku na Masarykově univerzitě nahradí tam, kde je to možné studium na dálku. Univerzita k tomu má řadu nástrojů.

V aktuální situaci zrušené kontaktní výuky na celé Masarykově univerzitě se více než kdy jindy hodí znát možnosti, které vám ulehčí studium či práci z domova. Tady je seznam několika základních aplikací a služeb, které vás na dálku propojí s učebními materiály a se spolužáky, studenty a vyučujícími.

Elektronické zdroje v lecčem nahradí knihovnu
V situaci, kdy jsou zavřené knihovny, jsou pro vypracování seminárních prací, rešerší, závěrečných prací a dalších studijních povinností ideálním nástrojem elektronické informační zdroje. Jde o širokou škálu databází vědeckých článků a dalších materiálů, ke kterým máte jako studenti MUNI zdarma přístup. Není tam zdaleka všechno, ale může to pomoct.

Elektronické zdroje jsou sice přístupné jen z univerzitní sítě, pokud si ale nainstalujete speciální aplikaci, můžete se do sítě vzdáleně přihlásit odkudkoliv na světě. Stačí opět zadat jen UČO a sekundární heslo.

Komunikační nástroje
K organizaci týmových projektů či dokonce celých předmětů lze rovněž využít online komunikační nástroje. Za zmínku stojí třeba Microsoft Teams, tedy aplikace, ke které mají studenti a zaměstnanci MUNI v rámci licence Office 365 přístup zdarma. Umožňuje rychle komunikovat ve větších skupinách jak textově, tak za pomoci zvuku a obrazu pořádat online schůzky, ukládat dokumenty, zadávat úkoly a řadu dalších věcí. Pokud jste s touto aplikací nikdy nepracovali, na této stránce najdete přehledné návody.

Pro udržení kontaktu s širší univerzitní veřejností se pak zaregistrujte v interní sociální síti Masarykovy univerzity Yammer. V jednotlivých skupinách se tam většinou diskutují aktuální problémy, navíc si tam můžete založit své vlastní skupiny a uzavřít je třeba jen pro okruh svých spolužáků či kolegů.

Úložiště i programy zdarma včetně MS Office
Pokud jste byli zvyklí používat počítače ve studovnách či na svých pracovištích, a musíte se tak nyní mimořádně spolehnout na vlastní vybavení, oceníte určitě i další možnosti, kterých můžete na MUNI využít. Problémy s nedostatkem prostoru na pevném disku vám pomohou vyřešit cloudová úložiště. Automaticky máte k dispozici terabyte volného prostoru na platformě OneDrive či na univerzitním Google Drivu. Využijte je.

Pokud váš počítač trápí zastaralý software, využijte možnosti a nainstalujte si některý z nabízených programů zdarma. Nejvíce nejspíš oceníte balíček Microsoft Office 365, který můžete dokonce nainstalovat až na pět svých zařízení. V nabídce jsou dále vybrané výpočetní aplikace či antivirové programy. Ke sdílení studijních materiálů doporučujeme využít zmíněná osobní úložiště nebo skupiny v rámci Office 365, dobře ale fungují i klasická úložiště v Informačním systému MU.

Pokud patříte mezi univerzitní zaměstnance a dohodli jste se se svým nadřízeným na práci z domova, můžete využít možnosti přesměrování telefonních klapek na mobilní čísla. S tím vám pomohou na vašem fakultním IT oddělení.

Dotazy týkající se služeb Office 365 můžete směřovat do skupiny Podpora Office 365 v Yammeru. V případě problémů se můžete obrátit také na univerzitní IT ServiceDesk Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript..

Hlavní novinky