Přejít na hlavní obsah

Zahraniční stipendium zaměřené na lidská práva

AnotaceEMA
„Investovat peníze do zahraničního vzdělání se vyplatí,“ říká studentka mezinárodních vztahů a evropských studií na fakultě sociálních studií Barbora Vágnerová. Uprostřed svého magisterského studia se chopila možnosti jít studovat do zahraničí roční studijní program zaměřený na problematiku lidských práv – European Master in Human Rights and Democratisation. Investice do takového vzdělání se podle ní rozhodně vyplatí, protože otevře dveře ke stážím a získání potřebné praxe.


Co vás vedlo k tomu vypravit se uprostřed magisterského studia na rok do zahraničí?

Konkrétně na tomto programu mě lákala možnost zahraničního studia oboru, který mě dlouhodobě zajímá, navíc s tím, že na konci získám titul. Když jsem pak vzala v úvahu samotnou koncepci programu, volba byla jasná. Během prvního půl roku vás v pěti tematických sekcích učí skvělí profesoři a kapacity z praxe z celého světa. Po složení zkoušek jedou všichni studenti na týdenní field trip do Kosova, což vás poučí zevrubně o tom, jaké jsou vlastně reálné možnosti zlepšit situaci v postkonfliktní oblasti. Pak následuje druhý půlrok, kdy na jedné z více než 40 partnerských univerzit programu studujete několik předmětů a pracujete na své diplomové práci.

První semestr programu European Master in Human Rights and Democratisation tráví studenti v Benátkách.
Zahraniční studijní programy nejsou zrovna levné. Vyplatí se taková investice?
Celkově to opravdu byla nákladná investice. Život v Benátkách je drahý, ale druhý semestr dost závisí na tom, na jakou univerzitu se díky svému návrhu diplomky dostanete. Já jsem šla do Rakouska a to vyšlo podstatně levněji. Samotné školné je ale díky podpoře z EU ve srovnání s jinými zahraničními magisterskými programy podobného typu cenově přijatelné. Přistoupila jsem k tomu jako k životní a profesní příležitosti a peníze jsem si půjčila. Zpětně můžu jen říct, že to bylo dobré rozhodnutí. Je to zkušenost, kterou vám nikdo nevezme.

Benátky jsou svou atmosférou světově proslulé. Jaké to je studovat právě tam?
Benátky jsou skutečně nádherné místo. Díky inauguračnímu a promočnímu ceremoniálu jsme se navíc dostali do míst, kam turisté běžně přístup nemají. Postupem času a s nárůstem studijních povinností ale trochu otupíte. První semestr jste spolu s ostatními studenty téměř neustále, studujete spolu, žijete spolu, trávíte společně i volný čas, takže občas může dojít k lehkým třenicím. Vytvořili jsme ale vyloženě dobrou partu, pomáhali jsme si a s řadou kamarádů jsem pořád v kontaktu a navštěvujeme se. Jako celý ročník se navíc sejdeme v březnu v Bruselu.

Jak jste strávila druhý semestr?
Dostala jsem se do Grazu na Karl Franzens Universitaet. Pro mě osobně byl druhý semestr a práce na konkrétním projektu diplomky ještě větším přínosem. Studovala jsem na právnické fakultě pod vedením profesora Wolfganga Benedeka a asistující profesorky Renate Kicker. Práci jsem psala na téma chirurgických kastrací sexuálních násilníků v České republice a dialogu, který na toto téma probíhá mezi vládou ČR a Výborem pro prevenci mučení Rady Evropy.

Nasměrovalo vás studium někam?
Určitě mi to pomůže v hledání stáže a zaměstnání. Dnešní situace není pro absolventy vysokých škol bez praxe v oboru zrovna příznivá. Chtěla bych pracovat v lidskoprávní sféře a nabýt co nejvíce praktických zkušeností v nadcházejících letech. Velmi mě zajímá práce s osobami zbavenými svobody a ochrana jejich práv. Taky mě zaujala práce v terénu v rámci rozvojových a jiných misí, kde se můžete nejvíc přiučit. Mým hlavním cílem je teď úspěšně dokončit studium v Brně a najít si stáž.

Jak za jméno přidat E.MA
Do studijního programu European Master in Human Rights and Democratisation zaměřeného na problematiku lidských práv a demokratizace, na kterém spolupracuje více než čtyřicet evropských univerzit včetně Masarykovy univerzity, je možné se hlásit do 20. března.

Program E.MA poskytuje posluchačům multidisciplinární přístup, jenž nahlíží problematiku lidských práv a demokratizace optikou práva, filosofie, antropologie, politologie a sociologie.

Více na http://www.emahumanrights.org/, případně můžete kontaktovat Huberta Smekala na: Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript.

Hlavní novinky