Přejít na hlavní obsah

Tutoři si prožijí Erasmus v Brně

Poznat mezinárodní studentské prostředí může každý, kdo se zapojí do tutoringového programu.

Studenti pomáhají kolegům ze zahraničí s orientací v Brně. Foto: Katarína Jablonská.

Výjezd do zahraničí přes studijní program Erasmus je pro studenty jednou z nejlepších možností, jak poznat novou kulturu, zlepšit si jazyk a rozšířit obzory. Ne každý však má na tříměsíční či delší výjezd odvahu, prostředky nebo časové možnosti. Studenti, kteří nechtějí přijít o zajímavé zážitky, ale mají možnost stát se aspoň tutorem.

Nabízí jim to Mezinárodní studentský klub Masarykovy univerzity. Student, který se do tutoringového programu přihlásí, dostane přiděleného zahraničního studenta, kterému pomáhá s aklimatizací v Brně.

Tutoringu propadla i jednadvacetiletá studentka historie Radka Olšanová. „V našem oboru můžu vyjet na Erasmus až v magisterském studiu, takže jsem se rozhodla dělat tutorku. Líbí se mi na tom to, že vlastně prožívám Erasmus v Brně,“ vysvětluje.

Studentovi, který se zapojí do tutoringu, se otevírá spousta možností, jak trávit čas zajímavým způsobem. „Klub pořádá každý den nějaké akce. Členové i tutoři se mohou účastnit například jazykových kurzů, sportovních aktivit nebo středečních party pro zahraniční studenty, kde se seznámí se spoustou cizinců i dalších lidí,“ říká Radka. Komunikace v cizím jazyce, která všechny akce provází, navíc přináší studentům možnost zlepšit si jazykové dovednosti.

Další výhodou tutoringu je, že si člověk najde zahraniční přátele. Spousta studentů zůstává s cizinci v kontaktu i po jejich odjezdu a později je navštíví v zahraničí. „Tutorku jsem dělala už minulý semestr. Měla jsem tu studenta z Anglie a pořád si píšeme. Ráda bych ho někdy i navštívila,“ svěřuje se Radka Olšanová.

Co práce tutora obnáší
Základní povinností tutora je pomoc zahraničnímu studentovi při příjezdu do Brna. Měl by jej vyzvednout na letišti nebo nádraží, dovést ho na koleje a ukázat mu, jak to na univerzitě chodí.

„Jde hlavně o to provést studenta městem, sednout si s ním poprvé na pivo, aby se cítil dobře. Jinak tutoring zabere jen tolik času, kolik student chce. Rozhodně to není příliš náročné,“ popisuje Radka.

Do tutoringu se může zapojit každý. Stačí se zaregistrovat na stránkách isc.muni.cz, kde studenti najdou všechny potřebné informace. Před příjezdem cizinců probíhá informační schůzka. „Organizace je velice otevřená, nikdo se nemusí bát přihlásit, pokud v ní zatím nikoho nezná,“ ubezpečuje studentka.

Kdo by chtěl před začátkem semestru poznat ostatní tutory lépe, má možnost vyjet na teambuilding. „Je to skvělá třídenní akce s nabitým programem,“ uvádí Radka. Spolek pořádá také pravidelné výlety po celém Česku i Slovensku, v zimě dokonce vyrážejí studenti i s cizinci na lyže.

„Jezdíme pravidelně do Jeseníků. Učit lyžovat erasmáky, z nichž někteří sníh neviděli ani z rychlíku, je opravdu neopakovatelný zážitek,“ uzavírá.

Hlavní novinky