Přejít na hlavní obsah

Studenti se v Dubaji utkají se světovou konkurencí

Míří tam na finále soutěže International Case Study KPMG.

Lukáš Režňák (vlevo) a Peter Kopačka (druhý zprava) a jejich kolegové Zuzana Ondrejová a Oto Karas.

Čtveřice vysokoškoláků, mezi nimi i studenti ekonomicko-správní fakulty Peter Kopačka a přírodovědecké fakulty Lukáš Režňák, po výhře národního kola podnikatelské soutěže International Case Study KPMG míří na mezinárodní finále do Spojených Arabských Emirátů.

V Dubaji se během čtyř dnů utkají s nejúspěšnějšími týmy z dvaceti osmi zemí světa, například ze Spojených států, Číny, Indie, Jižní Afriky nebo Německa. Co výhře předcházelo a jak se na velké finále připravují?

Finálovému kolu soutěže, které se odehraje ve dnech 13. až 16. dubna, předcházelo několik úrovní národních kol ve všech účastnických zemích. Lukáš, Peter a jejich dva kolegové Oto Karas a Zuzana Ondrejová z Vysoké školy ekonomické a Univerzity Komenského obsadili první místo na Slovensku, kde v listopadu loňského roku zazářili v řešení různých případových studií.

„V národním kole jsme měli za úkol řešit případovou studii týkající se potenciální těžby břidlicové ropy v Polsku. Při práci jsme měli zakázané jakékoliv spojení se světem, tedy internet nebo telefon, za to hrozila diskvalifikace. Dostali jsme jenom materiály, flipchart a fixy. Během tří hodin jsme analyzovali a zpracovávali třicetistránkový text v angličtině a pracovali na prezentaci. Časový pres byl velký, museli jsme se maximálně soustředit a vyhodnocovat priority. Porota složená z odborníků na energetiku se nás navíc při prezentaci a následných dotazech snažila vykolejit,“ vzpomíná Peter na průběh soutěže.

Hned po výhře se tým začal připravovat na mezinárodní finále. „Pro přípravu jsme měli dobré podmínky, firma KPMG pro nás připravila sérii pěti workshopů. Tam jsme řešili případové studie podobného formátu, který nás čeká, dostávali zpětnou vazbu a hodně se zlepšili. Rozvrhli jsme si role v týmu a zvýšili povědomí o tom, kolik času máme čemu věnovat. Také jsme absolvovali dvě školení na prezentační dovednosti a kromě toho si sami rozdělili data, která si každý z nás musí na finále zapamatovat,“ doplňuje Lukáš.

S jakými očekáváními tým studentů odjíždí na velké finále, kterého se zúčastní čtyřicet týmů? „Bude to hodně náročné, v některých zemích má soutěž obrovskou tradici a účastní se mnohonásobně víc týmů. Například Američani mají výborné prezentační dovednosti, jsou několikanásobní mistři. My tam jdeme s tím, že chceme důstojně reprezentovat a překvapit. Nemyslíme si, že bychom byli favoriti, ale jdeme se poprat s dobrými týmy a doufáme, že se od nich hodně naučíme. Jsme zvědaví na to, zda ostatní týmy přistupují ke stejnému problému jako my,“ tvrdí studenti.

Hlavní novinky