Přejít na hlavní obsah

Co nabízí chytré výukové systémy z Masarykovy univerzity

Cvičení ze slepých map, z pravopisu, z poznávání přírody nebo anatomie. Bez učitele a přitom chytře. Jak to funguje?

Potřebujete se naučit anatomii, procvičit češtinu, zorientovat se v mapách nebo chcete líp poznat přírodu kolem sebe? Muni připravilo přehled chytrých výukových systémů, které vám pomůžou. Jak? Dokáží napodobit učitele. Stačí jim k tomu databáze znalostí a šikovné algoritmy.

slepemapy.cz
Web je zaměřený na procvičování zeměpisných vědomostí. Uživateli pomůže zkontrolovat a zdokonalit si znalosti států různých kontinentů, řek nebo pohoří. Umí ovšem jít ještě hlouběji. Dá se jít až na úroveň krajů nebo třeba vyhledávat ve slepých mapách obce s rozšířenou působností, což se bude hodit třeba studentům veřejné správy.

Aplikace obsahuje prvek takzvaného „učení z dat“. Systém se sám učí, které státy jsou pro uživatele známé a které méně. Díky tomu pak dokáže procvičování rychleji zaměřit na oblasti, které jsou pro studenta nejužitečnější. Pokud uživatel zná polohu Lotyšska, Bangladéše, nebo dokonce Gambie, pak ho systém nebude zdržovat opakovaným triviálním dotazem na Portugalsko. Pokud ale neumí najít ani to Portugalsko, systém bude trpělivě procvičovat Německo a Velkou Británii.

Jak píšou tvůrci webu z výzkumné skupiny Adaptive Learning na Fakultě informatiky MU, trpělivost je jedna z důležitých pedagogických vlastností, kterou počítače oplývají výrazně víc než lidé. Uživatelé to oceňují. Statistiky ukazují, že si jich denně na portál klikne okolo tisícovky. Mimochodem je to i dobrý tip pro lidi, kteří zrovna přemýšlejí nad tím, kam by bylo zajímavé vyrazit na dovolenou.

umimecesky.cz
Jste si na sto procent jistí kde má být v této větě čárka? Pokud úplně ne (patří za slovo „jistí“), měli byste se podívat, co všechno nabízí tento web. Vyjmenovaná slova se můžou leckomu zdát jako učivo pro děti základních škol, ale ruku na srdce, kdo v jejich případě třeba při psaní diplomové nebo bakalářské práce občas nezaváhal.

I tvůrci webu potvrzují, že právě vyjmenovaná slova jsou tím nejčastějším, na co se uživatelé zaměřují. Za nimi následují v oblíbenosti cvičení na trénování y/i, velkých písmen a slov se zrádnými souhláskami s a z. Kdekdo si možná ještě pamatuje dril, s jehož pomocí se jednotlivé jevy trénovaly na základních školách. Web umimecesky.cz ho využívá také, ale větším hračičkám (nebo lidem, kteří dril neradi) nachystali informatici třeba jazykovou střílečku, tetris nebo hru s roboty.

Také tato aplikace si pamatuje pokrok uživatele, takže ho sama navádí k čím dál lepším výkonům. Nově příchozí si může jen tak zkoušet, cokoliv ho napadne, je ale možné využít i placenou verzi pro učitele, kteří můžou skrze web zadávat třeba domácí úkoly a využívat další benefity.

poznavackaprirody.cz
Na různé cílové skupiny se orientuje web, který na obrázcích přibližuje zvířecí i rostlinnou rozmanitost Česka. Stane se vám, že občas chodíte lesem a nevíte, na co jste to zrovna v trávě před sebou narazili? Tady najdete odpověď. Web vyšperkovaný spoustou obrázků ale ocení i žáci a studenti základních a středních škol, kteří se zrovna potřebují nachystat na písemku, ale nebaví je si jednotlivé rostliny nebo zvířata jen zadávat do vyhledávače.

Web je praktickým výstupem diplomové práce jednoho studenta fakulty informatiky. Školil ho Radek Pelánek, který barvitý portál využívá i formou, která původně nebyla úplně zamýšlená. „Mám dvě dcery a s tou starší, které je sedm, na tomto portálu trénujeme čtení. Poznávat ptáky umí už dlouho, vždycky ji bavili, a tak je pro ni paradoxně těžší přečíst popisky k jednotlivým obrázkům,“ dává tip rodičům Pelánek. Ptáci, kteří létají nad českou krajinou, jsou jednou ze čtyř kategorií, jimiž se dá na webu bavit. Další jsou česká zvířata, savci a stromy a keře.

anatom.czslepaanatomie.cz
Hned na dva weby se můžou podívat lidé, kteří se potřebují vyznat ve stavbě lidského těla. Hlavně budoucí lékaři nebo třeba studenti fakulty sportovních studií ocení web anatom.cz. Pracuje na něm podobný tým lidí jako na projektu Slepé mapy a v tomto případě se povedlo domluvit spolupráci s tvůrci speciální učebnice Memorix anatomie, takže web využívá obrázky právě z této knihy. Vzhledem k tomu, že publikaci vytváří sami medici a lékaři, se to docela hodí.

Procvičovat anatomii člověka je na webu možné různými cestami – dá se jít po orgánových systémech, vybraných částech těla nebo vzít tělo rovnou jako celek. Také v tomto případě systém pracuje s předchozími odpověďmi uživatelů a podle toho vyhodnocuje, co je pro studenta lehké a co naopak těžké. Takových odpovědí už mimochodem nastřádal asi 1,1 milionu.

Na koho je anatom.cz příliš pokročilý, pro toho je tu jiná pomůcka, a to stránky slepaanatomie.cz. Jestli je prvně jmenovaný portál namyšlený hlavně pro vysokoškoláky, na tom druhém a menším portálu najdou všechno potřebné pro hodiny biologie středoškoláci.

Hlavní novinky