Přejít na hlavní obsah

MU zajišťuje pro své studenty také krizové psychologické poradenství

Poradenské centrum MU a Teiresiás jsou dvě pracoviště Masarykovy univerzity, která poskytují poradenství a podporu studentům s potížemi týkajícími se psychického zdraví.

Narazili jste v průběhu studia na Masarykově univerzitě na nějaký problém? Může být z oblasti studijní –⁠ nedostatek kreditů, nezvládnutí zkoušek, ale i z oblasti osobní či společenské a je na vás vyvíjen velký psychický tlak? S problémy, ať jsou jakkoliv specifické a mohou se týkat i událostí ve společnosti, se vždy lze svěřit. Pro studenty MU je na univerzitě zdarma k dispozici služba psychologického poradenství. V rozsahu až pěti osobních nebo on-line konzultací ji poskytují profesionální psychologové a terapeuti Poradenského centra MU. 

Podle Jiřího Vandera je prožívání obtížných životních situací pro každého člověka výzvou a je důležité, jaký k takové situaci zaujmeme postoj. „Například v případě ztráty blízkého člověka, což je nejčastěji úmrtí, ale i rozchod, respektive v případě jakéhokoliv jiného utrpení – pracovní neúspěch, neúspěch u zkoušky – člověk prožívá určité fáze vyrovnávání se s touto ztrátou. Popírání, hněv, smlouvání, deprese a smíření. Je důležité umět všechny pocity a emoce, které jednotlivé fáze přináší, přijmout, nepotlačovat je, nesnažit se jim vyhnout,“ upozorňuje Jiří Vander, který působí jako psycholog Poradenského centra MU. 

Terapeutka Sofiia Berezka navíc upozorňuje, že cesta od šoku, hněvu, zoufalství, viny, bezmoci k přijetí situace je poměrně trnitá. „Pokud má člověk pocit, že to nezvládá a bolest jen sílí, ochromuje jej a nemůže žít svůj běžný život, neměl by váhat a obrátit se na kvalifikovaného odborníka. Psycholog ho sice nezbaví ztráty – v jakékoliv podobě, ale rozhodně pomůže přežít zármutek a zbavit se nutkavých myšlenek, které člověku brání dýchat.“

Více informací o Pomoci odborníků z Poradenského centra naleznete zde. V případě dotazů se můžete obrátit na e-mail Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript..

Podporu studentům s psychickými obtížemi poskytují i odborníci z Teiresiás, Střediska pro pomoc studentům se specifickými nároky. Na ně se mohou obracet především ti, jejichž potíže jsou dlouhodobější a mají nepříznivý dopad například na docházku, na výuku, zvládání zkoušek nebo schopnost prezentovat před kolegy.

„Studenti se potýkají se stejnými duševními onemocněními jako běžná populace, například zkušenost s psychotickým onemocněním nebo depresemi a následné zotavování je dlouhodobé a vyčerpávající. Za takových okolností často není v lidských silách procházet studiem standardním způsobem, ale je možné se domluvit na individuálním studijním plánu, díky kterému se studium rozvolní. Je také časté, že studentům se závažnějšími potížemi poskytujeme průběžnou pomoc během celého studia,“ říká Miroslav Zítko, jeden z psychologů Střediska Teiresiás.

Možnosti podpory zahrnují nejen pravidelné i krizové psychologické a studijní poradenství, ale také zprostředkování komunikace s fakultou a zajištění úprav studia, které zohlední zdravotní stav a pomohou lepšímu zvládání studijních povinností. Kromě přímé pomoci mohou studenti s vážnějšími potížemi získat kontakty na psychiatry s ověřenou dostupnou kapacitou, a psychologové střediska spolupracují např. i se sdružením Práh, které pomáhám lidem s duševním onemocněním i mimo oblast studia. Pomoc ze strany Střediska Teiresiás lze využívat již od přijímacího řízení, ale je možné se ozvat i kdykoli během studia.

Více informací o pomoci odborníků ze Střediska Teiresiás naleznete zde. V případě dotazů se můžete obrátit na e-mail Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript. nebo Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript..

Hlavní novinky