Přejít na hlavní obsah

Brno Art Week zaměří pozornost na děti a umění

Festival výtvarného umění Brno Art Week propojí v příštím týdnu galerie, muzea a umělecké školy. Již tradičně ho připravují Katedra výtvarné výchovy Pedagogické fakulty MU a TIC Brno.

Ukázat možnosti, jak zprostředkovat umění, ale také šíři brněnské umělecké scény a podpořit tak řadu malých, off-spaceových galerií, je cílem letošního ročníku festivalu Brno Art Week, který se koná od 17. do 23. dubna. Nabízí proto program jak pro zástupce umělecké komunity, kteří již sami vědí, kam a na jakou výstavu se chtějí jít podívat, tak pro lidi, jež nemají s výtvarným uměním zkušenost a přichází do galerie poprvé či se chtějí s uměním seznámit jinými způsoby.

Z tohoto důvodu cílí výrazná část programu na edukaci, zprostředkování umění, na věkovou kategorii rodin s dětmi a školy. Každé artweekové ráno začne videem: v online seriálu Art-rutina některý z umělců a umělkyň, zastoupených na aktuálních výstavách a programech, nechá nahlédnout pod pokličku své tvorby.

A protože se na programu, stejně tak jako v předchozích letech, výrazně podílí Katedra výtvarné výchovy Pedagogické fakulty MU, otvírákem letošního festivalu je pondělní polední grilování mezi sochami univerzitního kampusu v Bohunicích se zakladatelem Týdne výtvarné kultury profesorem Radkem Horáčkem. „V úterý také startuje městská bojovka Tour de Galleries s devíti akčními úkoly v galeriích a muzeích Brna. Odpočinout si je pak možné v kině Scala, kde vás provedou performerky Jana a Jana svou nejčerstvější sbírkou autorských studentských filmových experimentů z celé České republiky, Slovenska, Maďarska a Polska,“ přibližuje program Marta Kovářová, odborná asistentka katedry. 

Brno Art Week zprostředkuje umění široké veřejnosti.

Ve středu dopoledne se na deseti místech v centru Brna uskuteční Public lecture studentů katedry výtvarné výchovy, kteří budou hovořit na vybraná témata z výtvarné kultury. Ještě týž večer se v univerzitní Galerii Pitevna slavnostně otevře výstava Těžký mrak mladého malíře Argišta Alaverdyana. Čtvrtek a pátek je v Uměleckoprůmyslovém muzeu Moravské galerie věnován konferenci Čerstvý vítr o “freš” přístupech zprostředkování umění. Vystoupí na ní umělci a umělkyně, spisovatelé a další hosté, kteří představí své projekty týkající se knih zprostředkovávajících umění dětem, či zázemí vzniku netradičních edukačních zón.

Festival se letos odehrává již po čtrnácté. Kromě výše zmíněných akcí čeká návštěvníky také řada tradičních programů jako jsou komentované prohlídky výstav, workshopy, vernisáže či další pořady související s výtvarným uměním.

Hlavní novinky