Přejít na hlavní obsah

To bych zvládl taky, říká o moderním umění komiks. Ukazuje ale opak

Čtveřice výtvarníků z Pedagogické fakulty MU vydala netradiční návod, jak rozumět modernímu umění.

Větu, kterou občas návštěvníci galerií pohrdavě komentují díla moderního umění, dala do názvu své nové knihy čtveřice výtvarníků z Pedagogické fakulty MU. Pojmenovali ji To bych zvládl taky a jejím prostřednictvím se snaží, aby si lidé našli k modernímu umění cestu. Příběhy jednotlivých děl a jejích autorů totiž vyprávějí prostřednictvím komiksu.

„Všichni čtyři učíme na různých školách a máme zkušenost, že lidé současnému a modernímu umění často opravdu nerozumí. Proto jsme hledali cestu, jak jim ho přiblížit,“ podotkla Marta Kovářová, která mimo svoji mateřskou dovolenou pracuje jako odborná asistentka na katedře výtvarné výchovy.

Proč vybrali zrovna formu komiksu, dobře vysvětluje příhoda, se kterou se autoři svěřují na jedné z prvních stran knihy. Při společném putování Čínou se totiž náhodou shodli, že je kdysi jako děti uhranula kniha Obrázky z českých dějin a pověstí, která obrázkovou formou vypráví příběhy z české historie. „Řekli jsme si, že použijeme podobný model, protože na nás to v dětství dokonale fungovalo,“ doplnil Ondřej Navrátil, který měl v knize na starost textovou část komiksového vyprávění.

Autoři ho vytvářeli tak, že rozstříhali tlusté učebnice a obrázky z nich doplnili reprodukcemi, ilustracemi a komiksovými bublinami. „Přišlo mi důležité zprostředkovat rukopis výtvarníků, dobu a okolnosti, ve kterých pracovali. Reprodukce fungují jako kulisy jednotlivých příběhů,“ popsala Marta Kovářová a spoluautor Ondřej Navrátil ji ještě doplnil: „Nechtěli jsme si ale z umění dělat vyloženě srandu, šlo nám o to, aby byly jednotlivé komiksy opravdu informační.“

Jak vyslovovat jména významných umělců?

Výsledné dílo o více než sedmdesáti stranách, na kterých je třeba i návod, jak vyslovovat jména významných umělců, mělo původně jako cílovou skupinu děti na druhém stupni základní školy. Postupně se ale ukázalo, že si v něm své najdou také lidé daleko starší, takže teď může komiks s výraznou žlutou obálkou posloužit jako učebnice ve škole i jako zábava pro dospělé k večerní skleničce vína.

Komu by komiksová forma zprostředkování moderních děl nestačila a rád by se posunul dál, má díky katedře výtvarné výchovy ještě další možnost. Její vedoucí Radek Horáček aktuálně vydal publikaci Umění bez revolucí: Proměny soudobého výtvarného umění, která představuje další možnost, jak k dílům ze zmíněné historické etapy přistupovat.

Hlavní novinky