Přejít na hlavní obsah

Z Antarktidy do ostravského debatního kotle

Devět řečníků posílá MU do mezinárodního diskusního fóra Meltingpot, které bude 20. července součástí multižánrového hudebního festivalu Colours of Ostrava. Uprostřed léta se představí i činnost České vědecké stanice J. G. Mendela v Antarktidě.

„Vždy vítám každou příležitost informovat veřejnost o našich aktivitách a jejich významu pro společnost, nejen českou, ale i globální,“ říká Pavel Kapler, manažer Českého antarktického výzkumného programu (CARP), jehož součástí je vědecká stanice J. G. Mendela fungující od roku 2007.

Na UNIVERCITY STAGE v areálu Dolních Vítkovic v Ostravě vystoupí se svou kolegyní z přírodovědecké fakulty Barborou Chattovou, která se zabývá studiem řas a kromě tří expedic do Antarktidy se za svým výzkumem vypravila také do severních polárních oblastí. „První reakce byla wow! Moje první Colours a rovnou na pódiu? Vedle Dany Drábové a Karla Janečka?“ hodnotí příležitost zapojit se do festivalu Barbora Chattová a dodává: „Jsem pyšná na to, že mohu být součástí našeho polárního týmu a doufám, že část mého nadšení pro vědu se mi podaří předat zábavnou formou během vědeckého Science slamu o životě polární vědkyně, kde se pomocí plyšového tučňáka a krabice od bot pokusím publiku vysvětlit, co mají společného frustula, hypotéka, tuková kapénka a postmortální kolonizace tuleních mumií.“

Barbora Chattová a její Science slam s názvem Mráz rozsivku nespálí.

Pavel Kapler na festivalu vystoupí se svou popularizační slide-show Česká Antarktida. „Už jsem ji přednesl od mateřských škol přes všechny stupně vzdělávacích institucí až po domovy důchodů. Meltingpot je skvělou příležitostí oslovit pro mě zcela nové publikum, což je skvělé,“ hodnotí manažer antarktické vědecké stanice. Uvědomuje si, že festival skýtá mnoho dalších podnětů: „Nabídka je velice pestrá a je mi jasné, že v této uspěchané době, navíc na festivalu, který má pestrost ve svém názvu, nebude jednoduché pozornost posluchačů získat. Vzhledem k termínu konání ale věřím, že téma ledového kontinentu bude v letním horku dostatečně atraktivní,“ zmiňuje Pavel Kapler.

Pavel Kapler na Antarktidě.

Divákům chce představit vědecký program i přiblížit život v Antarktidě a fungování vědecké stanice, na které výzkumníci mohou přebývat jen několik týdnů v roce během antarktického léta. Letos například vyzkoušeli nový systém laserového skenování ledovců a instalovali nové přístroje pro dlouhodobé měření trvale zmrzlé půdy. „Upřímně doufám, že v myslích návštěvníků festivalu zůstane take-home message o tom, že Česko díky Masarykově univerzitě  provozuje v Antarktidě vědeckou stanici, že tam naši vědci realizují excelentní výzkum – a také, že tam na rozdíl od tučňáků nežijí žádní lední medvědi,“ dodává Pavel Kapler s úsměvem.

Barbora Chattová věří, že od návštěvníků festivalu dostane inspiraci pro další popularizaci vědy. „Mým úkolem je pokusit se předat co nejvíce nadšení pro vědu a na akcích jako je tato bude určitě mnoho příležitostí obdržet zpětnou vazbu. Třeba přijde i inspirace pro další polární Science slam,“ sděluje vědkyně. Podle Pavla Kaplera by Meltingpot mohl pomoci navázat kontakty s firmami nabízejícími výrobky, které by mohly usilovat o ochrannou obchodní známku Testováno v Antarktidě – ve svém vystoupení ji bude propagovat.  Obecně podobné festivaly přitahují publikum, které pro univerzitu představuje zajímavou cílovou skupinu. „Jde o mladé lidi, kteří jsou našimi studenty nebo by se jimi mohli stát. A také o lidi, kteří by se o našich vědeckých aktivitách jinde nedoslechli, přestože jim mají co nabídnout, nebo si přinejmenším jako daňoví poplatníci o nich rozhodně zaslouží vědět. Tyto skupiny je podle mě třeba při podobných příležitostech oslovovat,“ domnívá se Pavel Kapler.

23 členů měla letošní expedice na stanici J.G. Mendela na Antarktidě.

„V očích hlavně mladší veřejnosti tím stoupáme v ceně,“ podotýká k tomu Barbora Chattová a ilustruje to na dialogu se svou mladší sestřenicí, která považuje celý koncept UNIVERCITY STAGE za velice „cool“ záležitost. „Přemýšlím nad tím, jak jsou cesty osudu nevyzpytatelné. Nikdy by mě nenapadlo, že ze mě bude polární vědkyně, když nesnáším zimu, nebo, že budu vystupovat bez špetky hudebního sluchu na hudebním festivalu,“ uzavírá výzkumnice z Ústavu botaniky a zoologie Přírodovědecké fakulty MU.

Hlavní novinky