Přejít na hlavní obsah

Ples studentů Masarykovy univerzity se odehraje ve stylu Velkého Gatsbyho

Konec podzimního semestru je předzvěstí blížících se deadlinů a začátku zkouškového období. Obojí může být stresující, a tak není špatné se alespoň na chvíli uvolnit. Ideální příležitostí je desátý ročník Plesu studentů Masarykovy univerzity.

Ples, který pravidelně pořádá celouniverzitní spolek MUNIE (Masarykova studentská unie), se uskuteční už ve čtvrtek 14. prosince od 19 hodin v Zoner Bobyhall v Boby Centru. Jeho ústředním tématem tentokrát je Velký Gatsby. Na bližší detaily jsme se zeptali hlavní organizátorky Michaely Gogelové.

Téma je každý rok jiné, jak jste přišli zrovna na téma Velký Gatsby?

Měli jsme hodně nápadů a nechtěli jsme opakovat témata, která už jsme měli. Protože pořádáme už desátý ročník tohoto plesu, říkali jsme si, že to chce něco speciálního. Napadlo nás například i Zimní království, ale nakonec zvítězil právě Gatsby, to se nám dokonce hodilo i do barevného provedení, protože v Boby Centru je hodně červené.

Ples studentů je každoročně vyhlášenou akcí. Na co se mohou lidé letos těšit?

Určitě se můžou těšit na skvělé kapely. Kapela Frontman je parta osmi pánů, kteří jsou naprosto skvělí, a zahrají úplně všechno od nových písniček až po ty starší. Na své si přijdou i milovníci swingu, protože ve druhém sále bude swingová kapela. Krom toho budou nachystané i fotokoutky, jeden z nich dokonce v úhlu tři sta šedesát stupňů.

Chystáte i něco speciálního?

Dřív jsme měli jenom dva sály, pro letošek se nám podařilo pronajmou všechny tři. Díky tomu si můžeme dovolit využít jeden sál pro návštěvníky, kteří tanci neholdují nebo si chtějí odpočinout, na jinou zábavu než tanec. Do 23 hodin v něm bude kasino, kde si budou moci lidé zahrát poker nebo ruletu. Bude to tedy Velký Gatsby se vším všudy.

V poslední době se potýkáme s vysokou inflací, museli jste kvůli ní zdražovat vstupenky?

Tím, že se všechno zdražuje, tak se i cena lístků o něco zvedla, ale zas bych neřekla, že je to o tolik. Na stání stojí 550 korun, což je oproti loňsku víc jenom o 50 korun. Sezení stojí 750 korun, tam už se cena navýšila trochu víc, ale pořád si myslím, že je to přijatelné vstupné i z toho důvodu, že na stole čeká láhev vína pro každou dvojici. Snažili jsme se cenu držet co nejníž to šlo, ale ekonomickou situaci jsme pocítili hlavně na výši nájmu a také na cenách, které si za večer řekly kapely. Pokud obě položky srovnáme oproti cenám před covidem, je to veliký skok. I přes zvýšenou cenu jsme rádi za veliký zájem, očekáváme asi dva tisíce šest set lidí.

Organizace tak velké akce musí být složitá, co je na ní nejnáročnější?

Nejtěžší je vytvořit tým, který spolu bude fungovat a zvládne se domluvit. Takže když zvládneme složit tým, tak pak už se to odvíjí dál, ale nejtěžší je sladit všechno dohromady. Plesový tým, který vyloženě řešil všechny porady, má osm lidí. Jsme rozdělení do různých oddělení, já to celé zastřešuji, jednám s rektorátem a Boby Centrem. Pak tam máme studentky z výzdoby, logistiku, fundraising, marketing, losování o ceny a tak dále. Kdybych měla shrnout, kolik lidí na plese celkem pracuje, tak bych se klidně nebála říct, že skoro padesát.

Plánujete podobnou společenskou akci i v létě?

Popravdě toto u nás ve spolku ještě nikdo nenavrhl. Ale co pořádáme dvakrát nebo jednou za půl roku, je vždycky karaoke, což je taková uvolněnější událost, ale je to přímo akce v baru. Vzhledem k tomu, že přes léto nebo spíš na jaře je potom Majáles, tak by se nám to krylo. Náš spolek se navíc na Majálesu podílí také, takže tam není úplně prostor.

Autor článku je studentem FSS a členem studentské redakce Magazínu M.

Hlavní novinky