Přejít na hlavní obsah

Princ Charles na setkání se studenty vtipkoval

AnotaceBohuslavovaNa to, že jezdí na konference, kde prezentují svoje výzkumy před vědeckými esy, je většina z nich zvyklá. Koncem března si však několik posluchačů Masarykovy univerzity vyzkoušelo úplně jinou prezentaci. Svoji vědeckou práci představili britskému princi Charlesovi, jehož velkým přáním v rámci návštěvy České republiky bylo diskutovat se studenty univerzity o ochraně životního prostředí.

Mezi těmi, kteří dostali možnost svoji práci princi ukázat, byla i posluchačka doktorského studia geografie Olga Bohuslavová. I když původně ani nevěděla, s kým se vůbec setká. „Volal mi profesor Prošek, který mi nejdřív ani neřekl, o co jde, a až později přiznal, že se jedná o někoho z královské rodiny,“ popisuje Bohuslavová. Že dostane příležitost popovídat si právě s následníkem trůnu si zjistila sama ze stránek britské ambasády. „Napadlo mě se na ně podívat a tam viselo už asi čtrnáct dnů, že přijede Charles. Takže se tajilo něco, co už bylo dávno jasné,“ směje se.

Čím si Bohuslavová vstupenku mezi dvě desítky vyvolených diskutérů zasloužila? Především tím, že se podílí na bádání, jež souvisí s klimatickými změnami. Účastní se výzkumu odledněného území v Antarktidě, přičemž se zaměřuje na ekologii lišejníků, a dvakrát je zkoumala přímo na místě. Pomohlo jí také to, že se bez problémů domluví anglicky. „Ale i tak jsem se s přáteli dopředu dívala na princovy projevy na youtube, abych věděla, jakou angličtinou mluví,“ popisuje přípravy.
„Celé setkání bylo neformální a velmi příjemné. Princ nám vstupoval do řeči, zajímal se o náš výzkum,“ popisuje svoje dojmy doktorandka Olga Bohuslavová. Foto: Martin Kopáček.
„Celé setkání bylo neformální a velmi příjemné. Princ nám vstupoval do řeči, zajímal se o náš výzkum,“ popisuje svoje dojmy doktorandka Olga Bohuslavová. Foto: Martin Kopáček.

Samo setkání podle ní uběhlo neuvěřitelně rychle. Muž, který by měl převzít vládu nad Velkou Británií po své matce Alžbětě, měl program v České republice naplánovaný na minuty. Každý ze studentů je dostal na svoji přednášku, která měla být populárně -vědecká, přesně tři. To však neznamená, že by jen chrlili slova a princ seděl a pokyvoval hlavou jako u zkoušky. „Hodně nám vstupoval do řeči, ptal se na výzkum a trochu i vtipkoval. Já jsem mu třeba ukazovala fotky vědeckého týmu z Antarktidy, tak mě mezi těmi lidmi v čepicích a zimních bundách hledal. A našel,“ líčí s úsměvem Olga Bohuslavová. Mladá vědkyně přiznává, že měla před vystoupením trému, ale slavný návštěvník jí situaci svým chováním ulehčil. „Všechno probíhalo opravdu velmi přirozeně.“

O debatě studentů s princem dobře věděla rovněž brněnská média a o diskutéry se podle toho patřičně zajímala. Ačkoliv na dotazy novinářů byla Olga Bohuslavová z doby, kdy se zúčastnila expedice na Antarktidu zvyklá, zájem žurnalistů o ni i její výstup ji přece jen zaskočil. Že by ovšem najednou získala pocit vlastní výjimečnosti, o tom se mluvit nedá. „Zkrátka jsem se dostala ve správný čas na správné místo,“ říká studentka přírodovědecké fakulty, ale hned dodává, že si takové příležitosti opravdu váží: „Setkání s princem bylo velkým zážitkem.“

Hlavní novinky