Přejít na hlavní obsah

MU zvažuje založení dceřiné VŠ s hospodářskou komorou

Diskuze o dceřiné vysoké škole vycházejí z Dlouhodobého záměru do roku 2020.

Nové studijní obory lépe zohledňující potřeby trhu práce by mohla nabídnout dceřiná vysoká škola, o jejímž zřízení se na Masarykově univerzitě diskutuje již od přípravy Dlouhodobého záměru do roku 2020. Podobná iniciativa vznikla i na půdě Regionální hospodářské komory Brno, kde má univerzita zastoupení. Komora na včerejším shromáždění delegátů rozhodla o majetkovém vstupu do soukromé Vysoké školy Karla Engliše, kterou od začátku února vlastní brněnský podnikatel Ladislav Chodák.

„Stávající trend dlouhodobého poklesu rozpočtů veřejných vysokých škol na vzdělávání a limitování počtu studujících nám neumožňuje uspokojit poptávku kvalitních uchazečů o studium v řadě oborů, kde absolventi na trhu práce skutečně chybí. Navíc nové obory je dnes na univerzitě možné rozvíjet jen na úkor oborů existujících, protože limity počtu financovaných studentů jsou nemilosrdné,“ zdůvodnil úvahy o založení dceřiné VŠ rektor MU Mikuláš Bek.

Dalším důvodem pro vnitrouniverzitní diskusi o založení dceřiné „college“ je výzkumné směřování Masarykovy univerzity, které ponechává jen omezený prostor pro rozvoj profesně zaměřených studijních programů, jež jsou ale na trhu práce potřeba. Na základě mandátu z přípravy Dlouhodobého záměru tak začalo vedení univerzity na sklonku roku 2015 zvažovat možnosti založení soukromé vysoké školy většinově vlastněné univerzitou.

Pondělní jednání Hospodářské komory tak může být začátkem projektu, který by byl v českém vysokém školství novinkou z hlediska intenzivní spolupráce veřejné univerzity, hospodářské komory, firem a veřejné správy. „V nové ,college‘ by se mohla zcela unikátním způsobem propojit expertiza Masarykovy univerzity v oblasti vysokoškolského vzdělávání s potřebami zaměstnavatelů,“ zdůraznil rektor.

O projektu zatím neformálně jednalo vedení univerzity s děkany všech fakult. V tuto chvíli však jde pouze o diskusi, která bude muset ošetřit řadu legislativních podmínek a rizik na straně partnerů, a to dříve, než by záměr byl případně předložen k projednávání a schvalování projektu v samosprávných orgánech univerzity.

Hlavní novinky