Magazín M Zprávy z MUNI
  • Události
  • Věda a výzkum
  • Student
Rubriky
English
    • Události
    • Sport
    • Komentáře
    • Věda a výzkum
    • Student
    • Výuka
    • Uchazeči
    • Absolventi
  • English

Objev: Střevní bakterie působí proti alergii na pyl

Nový bakteriální druh si patentovala Masarykova univerzita spolu s dalšími institucemi.

Věda a výzkum
16. března 2015
Ema Marušáková
Bohuslav Rittich a Alena Španová.
Foto: Kateřina Motalová

Původně hledali takovou bakterii, která bude nápomocen při zmírnění gastroenteritidy, tedy zánětu trávicího ústrojí.

Nový bakteriální kmen druhu Bifidobacterium longum, který se pravděpodobně bude dát využít při prevenci nebo ošetření alergické reakce na pyl, našli odborníci z Masarykovy univerzity. Ve spolupráci s dalšími institucemi na něj narazili při výzkumu stolice zdravých kojenců.

Původně vědci izolovali 80 kmenů bifidobakterií. „Za pomoci klasických i moderních molekulárně biologických metod jsme je popsali a zařadili do druhů. Pak jsme testovali jejich technologické a probiotické vlastnosti,“ uvedl Bohuslav Rittich, který v té době působil na Přírodovědecké fakultě MU.

Aby bakterie mohly vykazovat požadované probiotické účinky, musí projít bez úhony trávicím traktem, a odolávat tak například nízkému pH nebo solím žlučových kyselin. „Z desítek kmenů jsme touto cestou část vyřadili. Následně jsme testovali jejich další vlastnosti a pak zkoušeli například to, zda bakterie neprodukují nějaké nežádoucí enzymy. Takto jsme postupně vybrali šest kmenů bifidobakterií, které by mohly mít nějaký zajímavý zdraví prospěšný účinek,“ přiblížil Rittich postup při zkoumání vlastností mikroorganismů.

„Původně jsme mezi vybranými kmeny bakterií hledali takový, který bude nápomocen při zmírnění gastroenteritidy, tedy zánětu trávicího ústrojí na zvířecích modelech, ale nebyli jsme úspěšní,“ uvedla Alena Španová, která se na výzkumu také podílela. Její kolegové z týmu Hany Kozákové z Mikrobiologického ústavu Akademie věd ČR pak zjistili, že jeden z kmenů bakterií je účinný při alergické reakci.

Na bakteriální kmen Bifidobacterium longum CCM 7952 a jeho využití v lidské výživě nyní získala český patent Masarykova univerzita spolu s mikrobiologickým ústavem a společností Milcom – Výzkumným ústavem mlékárenským. Se získáním patentu pomohlo vědcům i Centrum pro transfer technologií MU. Patentovaný mikroorganismus se bude dát využít v potravinách, jako jsou různé mléčné výrobky, a také v podobě kapslí či tablet.

Související články

  • Bránit se potížím pomůže pylový diář

    Pylový diář pomůže lidem s alergií ale i lékařům, kteří tak zjistí, kolik jich je.

  • Alergie – nemoc vyspělé civilizace

    Proč roste počet pylových alergií? Výčet možných faktorů je téměř nekonečný.

  • Přichází jaro a s ním i pylové alergie

    Jarní období je charakteristické pyly dřevin. Trávy a byliny udeří později,

  • Konference AKUTNĚ.CZ opět překonala návštěvnický rekord

    V prostorách Univerzitního kampusu Bohunice se v sobotu 25. listopadu uskutečnil již 15. ročník konference AKUTNĚ.CZ, zaměřené na oblast...

MUNIMasarykova univerzita

Vydává Masarykova univerzita, 2005–2023. ISSN 2571-4198.
Redakce | Ceník inzerce | PDF | Podmínky užití

Sledujte Magazín M:

Facebook Twitter RSS

Hlavní verze článku