Přejít na hlavní obsah

Video: Seriál Badatelna pomáhá žákům i učitelům. Dívejte se taky

Populárně naučný videoseriál Badatelna vzniká na Masarykově univerzitě už sedm let. Za tu dobu vzniklo víc než 35 dílů.

Zaměřují se na zajímavosti z každodenního života zejména pohledem fyziky, ale také chemie a dalších oborů. Dozvíte se v nich všechno od toho, jak funguje mikrovlnná trouba, LCD obrazovka nebo Archimédův zákon, až po to, jak sestrojit plášť neviditelnosti, jak si postavit magnetický vláček nebo jaký je princip ultrazvuku včetně praktické ukázky na moderátorce.

"Pokaždé, když klesám na mysli i fyzicky u malé obrazovky notebooku při chystání hodin fyziky pro 200 žáků, vlijí mi novou naději videa Badatelny - jak svou častou poutavostí, tak návazností na probírané učivo. Odkazy na ně posílám v rámci výuky dětem a sám se na nich opravuji k dalšími provozu," napsal tvůrcům učitel Pavel Pytela, který aktuálně řeší kvůli koronaviru online výuku pro své svěřence.

Badatelnu od začátku vytvářejí po obsahové stránce především členové Úžasného divadla fyziky, kteří se rekrutují z absolventů Přírodovědecké fakulty MU, nejvíc dílů mají na svědomí konkrétně Barbora Mikulecká a Vojtěch Hanák. Zapojili se ale i učitelé z Pedagogické fakulty MU nebo z Bioskopu, vědeckého výukového centra zaměřeného na děti.

Badatelna původně vznikla jako součást evropského projektu zaměřeného na popularizaci vědy nazvaného Milujeme vědu, podařilo se jí ale i po jeho skončení udržet v rámci popularizačních aktivit Magazínu M a pravidelně přichází s novými díly. Celý playlist najdete na Youtube, níže přinášíme několik oblíbených dílů.

Hlavní novinky