Přejít na hlavní obsah

Fytoselfie na Kameňáku aneb Koniklecová policie v akci

Jarní fejeton Jolany Lipkové z ústavu patologické fyziologie nejen o koniklecích.

Koniklecová louka na Kamenném vrchu

Jaro je tady. To, co bylo dosud zahaleno sněhovou pokrývkou, objevuje světlo světa. Nemyslím tím hnědý land art psích výměšků, jenž stejně jako pučící kočičky k jaru ve městě neodmyslitelně patří. Mám na mysli typickou brněnskou jarní flóru. Mezi jednu z největších pých Brna patří bezesporu rezervace na Kamenném vrchu, který všichni známe jako Kameňák.

Na tomto území, které se rozprostírá za paneláky v Novém Lískovci, roste přes 250 druhů rostlin, z čehož asi pětina patří mezi ohrožené. Za největší výkvět Kameňáku můžeme označit koniklec velkokvětý (Pulsatilla grandis) pyšnící se fialovými květy zvonkovitého tvaru. Díky němu byl v roce 1992 Kamenný vrch vyhlášen přírodní rezervací a v roce 2004 jako evropsky významná lokalita.

Koniklec velkokvětý, je nejen oblíbeným turistickým lákadlem, ale především jde o celoevropsky chráněný unikát, který na Kamenném vrchu tvoří nejpočetnější populaci na světě. Podle posledních údajů přesáhly koniklece 55 tisíc trsů, přičemž toto číslo stále roste.

Jelikož bydlím nedaleko, vyrazila jsem i já tradičně omrknout koniklece. Překvapilo mně, že s rostoucím počtem konikleců na Kamenném vrchu vzrostla letos i iniciativa ochránců přírody. Doposud zde bylo k vidění pouze pár informačních tabulí obsahujících zásady slušného chování v rezervaci. V tomto roce přibyly další striktnější nápisy lemující téměř všechny vstupy do areálu. Koniklec velkokvětý byl na nich označen jako „chlupatý poklad“, který je potřeba letos více chránit před všetečným brněnským výletníkem.

Navíc byly některé cesty zahrazeny s cílem usměrnit pohyb návštěvníku, a pomoct tak koniklecům k nerušenému růstu. Moravsky řečeno, aby se tolik nelópalo po kytičkách. Obvyklá prevence návštěvnosti ve formě příliš deštivého počasí či pálení pneumatik v přilehlé zahrádkářské kolonii zřejmě ztratila na účinnosti.

Dalším milým překvapením byl výskyt strážníků městské policie na nejfrekventovanějších místech rezervace. Je pěkné, že zvýšený počet strážníků v Brně je vidět opravdu všude a že se policie místo dávání botiček věnuje i ochraně kytiček. Z vlastní zkušenosti mohu říci, že policie tu má za úkol „rizikovým výletníkům“ poradit či upozornit na výskyt nejblíže položeného trsu.

Rizikoví výletníci jsou ti, kteří pro expanzi konikleců představují největší hrozbu, tj. fotografové, kočárkáři a cyklisté, a jelikož je v dnešní době amatérský fotograf skoro každý, situace je opravdu vážná.

Posledním překvapením byly dvě dívky, které se mezi konikleci podivně válely. Původně jsem předpokládala, že jde pouze o nával jarní romantiky či pokus o novou formu jógy. Při dalším pozorování však vyšlo najevo, že si slečny s našim chlupatým pokladem pořizovaly selfie. Takže pokud ještě nemáte v portfoliu žádné „fytoselfie“, neváhejte a přijďte na Kameňák, nějaká ta fotogenická kytka se vždycky najde. Policisty zde můžete zastihnout jak o víkendech, tak ve všední dny.

Autorka je odborná asistentka Ústavu patologické fyziologie Lékařské fakulty MU.

Hlavní novinky