Přejít na hlavní obsah

Turnaj nevidomých futsalistů zahájí fotbalista Švancara

Akci pořádá český klub, který vznikl na Masarykově univerzitě a hrají v něm převážně handicapovaní studenti.

Fotbal je nejpopulárnějším sportem na světě, tak proč by ho nemohli hrát i nevidomí? Takové je heslo turnaje s názvem Bučovice Blind Football Cup, jehož třetí ročník se uskuteční nadcházející víkend. Na akci, kterou pořádá český klub, jenž vznikl na Masarykově univerzitě a hrají v něm převážně handicapovaní studenti, dorazí osm týmů z celého světa, včetně aktuálně nejlepšího nevidomého hráče světa, Brazilce Jefersona Gonçalvese.

A přidá se i brněnská fotbalová legenda Petr Švancara. Jaké to je hrát fotbal s nevidomými, si už i na vlastní kůži a nohy vyzkoušel.

Bučovický turnaj je ojedinělá akce, která spojuje nevidomé sportovce z celého světa. Kromě hráčů z České republiky se zúčastní i týmy z Velké Británie, Brazílie, Řecka, Německa, Belgie či Irska.

„Sportovní klání nevidomých sportovců nemají u nás zatím velký ohlas. Přitom ve světě se těší velké přízni fanoušků. Kvůli kapacitě jsme dokonce museli odmítnout 16 týmů z 11 zemí," říká za pořadatele Jitka Graclíková.

Zároveň dodává, že Bučovice poskytují jako místo konání turnaje ideální podmínky. Nachází se zde totiž hřiště odpovídající mezinárodním parametrům a zázemí poskytuje místní základní škola.

Turnaj startuje v sobotu 20. června. Slavnostně ho vykopne známý brněnský fotbalista Petr Švancara, který už si fotbal poslepu také vyzkoušel. Minulý týden spolu s hráči trénoval. „Do dění kolem turnaje se ochotně zapojil, chtěl si na vlastní kůži zkusit, jaké to je hrát fotbal jako nevidomý. Je to zkušený hráč, ale slepota dodává hře úplně jiný rozměr. Z předchozích zkušeností víme, že pak příliš nejde ani takto kvalitním hráčům," hodnotí Graclíková.

Loňskými vítězi turnaje se stali mnohonásobní šampioni brazilské ligy ICB Bahia, kteří se budou v Bučovicích snažit obhájit titul.

Hvězdami fotbalu pro nevidomé se to bude na Bučovice Blind Football Cup jen hemžit. Kromě nejlepšího hráče světa Jefersona Gonçalvese přijede také trojnásobný britský paralympionik Darren Harris. Ten se bude v Bučovicích radovat bez ohledu na umístění v turnaji. Oslaví zde totiž své 42. narozeniny.

Světový turnaj vyžaduje také mezinárodní rozhodčí. Jednotlivé zápasy proto budou řídit rozhodčí z Velké Británie, Belgie, Německa a České republiky, kteří pískali i na paralympiádě či mezinárodním turnaji IBSA World Games v Soulu.

Online výsledky turnaje budou k dispozici prostřednictvím webové aplikace. Více informací pak najdete na webu Střediska pro pomoc studentům se specifickými nároky MU (Teiresiás).

Hlavní novinky