Přejít na hlavní obsah

Zajímá vás společnost? Studujte na fakultě sociálních studií

Média, politika, mezinárodní vztahy, společnost i moderní historie. Zajímá vás svět kolem nás a chcete mu lépe porozumět? 

Na Fakultě sociálních studií Masarykovy univerzity vám ukážeme, jak funguje lidská společnost, a necháme vás vybrat si perspektivu, ze které na ni lze nahlížet. Pojďte s námi nakouknout do backstage sociálních studií! 

Co můžete na fakultě sociálních studií studovat?

Ke studiu nabízíme 12 bakalářských studijních programů, z nichž jeden – Soudobé dějiny – je letos zcela nový. Kromě dějin u nás můžete studovat Bezpečnostní a strategická studia, Environmentální studia, Evropská studia, Mediální studia a žurnalistiku, Mezinárodní vztahy, Politologii, Psychologii, Sociální antropologii, Sociální práci, Sociologii nebo Veřejnou a sociální politiku a lidské zdroje.

Studium přizpůsobíte tomu, co vás baví

Že vás zaujal víc než jeden program? Skvělé! U nás totiž můžete studovat klidně dva programy zároveň, přičemž jeden si určíte jako hlavní a druhý jako vedlejší. Můžete tak studium přizpůsobit přesně tomu, co vás baví. Volnou ruku vám dáme také ve vytváření rozvrhu. Ten si poskládáte sami tak, aby vám časově vyhovoval, a zbyl vám prostor na brigádu i zábavu. Zvlášť, když studujete na fakultě, která je přímo v srdci Brna! 

Studentka Markéta Máčková, letošní tvář FSS.

Jak vidí FSS MUNI studenti?

Kdo by dokázal popsat svou fakultu lépe než sami studenti. Zeptali jsme se proto studentky Markéty Máčkové, kterou můžete znát také jako letošní tvář fakulty, co může budoucí prvák či prvačka od FSS očekávat.

Podle čeho ses rozhodla, že půjdeš studovat zrovna na fakultu sociálních studií na MUNI?
Věděla jsem, že chci pracovat s lidmi. Když jsem hledala různé obory na fakultách v Brně, fakulta sociálních studií mě nadchla nejvíce. Našla jsem tady hned několik studijních programů, které se týkají práce s lidmi, a ve všech byly zajímavé předměty. Nakonec jsem se rozhodla pro sociální práci, ale přemýšlela jsem také nad žurnalistikou nebo psychologií.

Od starších kamarádů jsem také věděla, že FSS je škola s přátelským kolektivem, kde jsou vřelé vztahy a kde si člověk nebude připadat pouze jako článek v systému, což se mi i potvrdilo.

Čeho si na fakultě jako studentka nejvíc vážíš?
Určitě příjemného prostředí a přátelského kolektivu, kde si nikdo neháže klacky pod nohy. Také se mi líbí férový přístup vyučujících, kteří jsou ochotni dát druhou šanci a nesnaží se člověka bezdůvodně potopit.

Dále na fakultě oceňuji možnost zapojit se do různých aktivit, ať už jsou to spolky, akce nebo přednášky. Abych ale byla úplně upřímná, po náročném dni si nejvíce vážím croissantu a kávy v našem bufetu. :) A taky polštářů a chvilky klidu ve fakultní čajovně, kterou provozují studenti.

Co bys poradila studentkám a studentům, kteří se o vysoké škole teprve rozhodují?
Ať se ničeho nebojí. Prostředí na vysoké škole je moc příjemné a za sebe můžu říct, že svou fakultu bych určitě neměnila. Každý byl jednou prvákem, a tak se nemusíte bát s čímkoliv obrátit na starší studenty, paní ze studijního, knihovnice, zaměstnance i vyučující – rádi vám poradí. Všichni chápou, že je pro vás vše nové.

Myslím ale, že FSS je právě na nováčky dobře připravená a prvním semestrem proplujete jako nic. Já jsem se nejvíc bála, že na vysoké budu na všechno sama, ale kamarády jsem našla už v prvním týdnu školy. Na začátku je to nezvyk pro všechny, je ale fajn myslet na to, že v tom nejste sami.

Hlavní novinky