Přejít na hlavní obsah

Plavání mi dává svobodu pohybu

Od loňského léta se pyšní bronzovou medailí z mistrovství světa, letos by se ráda zúčastnila letní paralympiády. Česká paraplavkyně a studentka právnické fakulty Agáta Koupilová tomuto snu podřizuje momentálně téměř vše.

Největším úspěchem Agáty Koupilové je bronz z loňského mistrovství světa.

Po předčasném porodu trpí Agáta Koupilová mozkovou obrnou a od roku 2016 je z důvodu dalších zdravotních komplikací na vozíku. Závodnímu plavání se věnuje od roku 2008. Aktuálně trénuje v klubu SK KONTAKT BRNO, který je jediným klubem v Brně pro plavce s handicapem.

Dvakrát se zúčastnila mistrovství Evropy a ze svého premiérového mistrovství světa loni v srpnu v Manchesteru přivezla bronz na 200 metrů volným způsobem ve třídě S5. „Vrcholem kariéry by pro mě určitě byla účast na Letních paralympijských hrách 2024 v Paříži, kam se mi podařilo splnit tři limity. To ale ještě neznamená jistou účast. Pro finální nominaci bude rozhodující postavení ve světových tabulkách, roli budou hrát také výsledky ze závodů světové série a z mistrovství Evropy příští rok. Aktuálně jsem v disciplíně 200 metrů volný způsob čtvrtá, tak pokud tuto výkonnost udržím, je pravděpodobné, že budu na paralympiádu nominovaná. Ale to se definitivně dozvím asi až příští rok v červnu,“ naznačuje čtyřiadvacetiletá rodačka z Pardubic.

Vedle plavání věnuje Agáta Koupilová svůj čas studiu na Právnické fakultě Masarykovy univerzity, kde navštěvuje magisterský studijní program Právo a právní věda. „Skloubit studium práv s vrcholovým sportem je náročné. Rozhodla jsem se proto studovat předměty třetího ročníku dva roky, abych měla v paralympijském roce menší studijní zátěž a mohla se tak naplno věnovat plavání. V následujících letech bych se už ráda plně věnovala studiu a zdárně ho dokončila,“ doufá.

Při studiu velmi oceňuje pomoc Střediska Teiresiás, které výuku přizpůsobuje studentům se specifickými potřebami. „Služby střediska využívám především ve zkouškovém období, kdy přímo tam píšu písemné části zkoušek. S ohledem na můj handicap mohu psát testy na počítači, zatímco ostatní studenti je píšou ručně. Z hlediska přístupu ke studentům s handicapem mohu Masarykovu univerzitu určitě doporučit. Vedení fakulty mi vychází vstříc i v plavecké kariéře,“ vysvětluje.

Plavání přináší Agátě Koupilové radost, dobrou náladu a svobodu pohybu. Ráda také pomáhá ostatním handicapovaným sportovcům. Účastní se například projektů v rámci Komunitního fondu, který pořádá Masarykova univerzita ve spolupráci s klubem SK KONTAKT Brno. Pravidelně se účastní i ukázkových lekcí paraplavání pro studenty MUNI v bazénu TJ Tesla Lesná.

Hlavní novinky