Přejít na hlavní obsah

Ambasadoři představují MUNI na středních školách

Vyráží do měst po Česku i Slovensku a mluví se středoškoláky. Boří tím předsudky a vyvrací mýty o šíleně těžkém a nudném životě na vysoké škole. Takoví jsou naši ambasadoři. 

Proškolený tým studentů Masarykovy univerzity, kterým říkáme ambasadoři, má jedinečnou možnost přiblížit středoškolákům reálný život na vysoké škole z vlastní perspektivy.

Proškolený tým studentů Masarykovy univerzity, kterým říkáme ambasadoři, jedinečnou možnost přiblížit středoškolákům reálný život na vysoké škole z vlastní perspektivy. Osvětový program není pouze o prezentaci jednotlivých fakult a studijních programů, ale také o bourání stereotypů a vytváření pozitivního obrazu univerzity. Středoškoláci díky tomu získají ve srozumitelné, osobité a přátelské formě zásadní informace o Masarykově univerzitě a studiu u nás a my je pak s úsměvem vítáme v našich řadách. V podzimní části akademického roku 2023/24 takto naši ambasadoři navštívili 81 českých a slovenských středních škol. 

Co ambasadoři dělají? 

Záleží především na ročníku středoškoláků i pololetí, ve kterém do školy přijedou. Na podzim se ambasadoři v prezentacích zaměřují především na maturanty, kterým pomáhají vyznat se v oblasti přijímacího řízení včetně podávání přihlášek. Na jaře jsou pak prezentace určené hlavně druhým a třetím ročníkům a ambasadoři mluví například o tom, jak může studentský život vypadat právě na MUNI. To středoškolákům může pomoci s rozhodováním, na kterou vysokou školu se vydat. 

Středoškoláci mají od ambasadorů možnost získat informace o typech studia, fakultách i změnách, které je na MUNI čekají. Seznámí se s e-přihláškou, jak k ní přistupovat a vše v pořádku splnit. Ambasadoři také často vysvětlují technickou část studia – co obnáší kredity, rozdělení semestrů, zápis předmětů a další důležité povinnosti, které studenty neminou. Část přednášky je pak věnovaná i samotnému Brnu, životu v něm a možnostem, které město nabízí. Povídáním se studenty vyvracíme zkreslené představy, které o vysokoškolském životě a životě ve velkoměstě panují.  

O tom, co znamená role ambasadorky, se rozpovídala studentka Jana Kolafová. „Pro mě osobně to znamená příležitost prezentovat vše, čeho si na Masarykově univerzitě vážím, a pomoci studentům a studentkám s výběrem vysoké školy. Odpovídám na záludné otázky ohledně přijímacího řízení, ale po prezentaci také konzultuji výběr studijních programů. Často absolvuji dlouhé jízdy vlakem po zákoutích České republiky, kam bych nikdy nevěřila, že se podívám,” zmiňuje Jana. 
Nejčastější dotazy míří na studentský život, protože středoškoláky hodně zajímají mimoškolní aktivity na univerzitě. „Často přijde i dotaz, proč jsem se rozhodla jít zrovna do Brna a co mě na naší škole baví natolik, že jsem ochotná jezdit za studiem sedm hodin několikrát za měsíc. Díky tomu často vyvracím předsudky o Brnu jako městu, které se studentům zdá oproti Praze nezajímavé,” dodává Jana.

Nejčastější dotazy míří na studentský život, protože středoškoláky hodně zajímají mimoškolní aktivity na univerzitě.

Jak prezentace o MUNI probíhá? 

Každý z ambasadorů zpravidla navštěvuje střední školy v jemu určeném kraji, kde vypráví studentům, jaké to na MUNI je. Prezentace trvá běžnou vyučovací hodinu, což je 45 minut. V případě zájmu školy však rádi tento čas rozšiřujeme o interaktivní aktivity a diskuse. Pokud dostaneme pozvání na Kariérní den nebo podobnou akci, jezdí do školy ambasadorů víc a vozí s sebou i stánek s propagačními materiály. Středoškolští studenti často dostávají také univerzitní merch, časopis Studuj na MUNI i fakultní brožury. 
Vysokoškoláci sdílejí své osobní zkušenosti, což je pro mladší studenty často velmi cenné. Každá návštěva končí vždy otázkou, kolik středoškoláků zvažuje podání přihlášky na Masarykovu univerzitu. A míra odezvy nás těší. 

Roman Jaroš má jako ambasador na starosti i střední Čechy: „Tam jsem rád za pět žáků z celé třídy, což chápu, jelikož dojezdová vzdálenost je veliká – sám ji znám. Ale třeba při prezentacích na Moravě jsou to klidně i tři čtvrtiny studentů, které chtějí vědět o MUNI více.” 
Největším překvapením pro studenty bývá, že je MUNI tak obrovská. „Poté většinou následuje otázka, zda nejsme jako studenti vnímáni pouze jako čísla. Tento mýtus vždy velice rád vyvrátím, jelikož na MUNI nejsme čísla, ale jsme lidé se jmény,”  upřesňuje Roman. 
„Je pak velice milé potkat tyto uchazeče buď na Dnu otevřených dveří nebo už jako své kolegy a kolegyně na fakultě. Neříkám, že bych si všechny pamatoval, ale oni se rádi připomenou, jelikož aspoň znají někoho staršího. A já je vždy rád vidím,“ uzavírá Roman.

Ambasadoři MUNI  poskytují středoškolákům užitečné informace a budují tak mosty mezi středními školami a univerzitou.

Je možné objednat si návštěvu ambasadora i na vaši střední školu?  

Samozřejmě. Naším cílem je kromě poskytování užitečných informací středoškolákům i budování mostů mezi středními školami a univerzitou. S radostí tak studentům usnadníme rozhodování o jejich budoucí akademické dráze. 

Pro objednání prezentace na střední školu kontaktujte Lucii Kusou na adrese Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript. nebo nám napište e-mail na Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript.. 

Hlavní novinky