Přejít na hlavní obsah

Správné jídlo zkrátí čas strávený nad knížkami

Ideální studijní jídelníček ještě nikdo nesestavil, dietologové ale mají pár dobrých rad, čemu se vyhnout.

Ilustrační foto: www.sxc.hu.

Spousta studentů by při studiu uvítala kouzlo, které by jim pomohlo přežvýkat a vstřebat potřebné stránky v povinné literatuře. Přežvýkávání a vstřebávání – i když ne papíru, ale skutečného jídla – však může při učení opravdu pomoci. Nebo také uškodit. Záleží totiž na tom, co jíte.

Přestože ideální studijní jídelníček ještě nikdo nesestavil, dietologové mají vytipovaných několik druhů potravin, které do něj patřit určitě nebudou. Máte-li naplánované odpoledne nad skripty, raději se vyhněte těžko stravitelným a mastným jídlům. „Trávení není nic jiného než otevření cév v trávicí soustavě. Krev, která protéká dutinou břišní, nemůže protékat mozkem,“ vysvětluje Jan Šimůnek, vedoucí katedry výživy Lékařské fakulty MU. Oblíbený smažený sýr s hranolky tedy nejspíš nebude tím nejlepším začátkem.

Jelikož ale každý dostal do vínku jiný žaludek, může váš intelektuální výkon ovlivňovat i zdánlivě neškodná potravina. Rady odborníků tedy musíte přizpůsobit svým zkušenostem s vlastním tělem. „Je to velmi individuální. Někomu například při intelektuální činnosti nevadí velké pivo, někoho to dokonce odbrzdí, ale pak je tu velká skupina těch, kteří se po požití alkoholu nenaučí vůbec nic,“ říká Šimůnek.

Přestože vědci zázračnou potravinu, která by fungovala jako univerzální akcelerátor myšlení, zatím neobjevili, studenti své oblíbené jedlé pomocníky mají. Mezi ty nejoblíbenější patří bezesporu čokoláda. „Před každým zkouškovým si nakoupím zásoby čokolády. Když se učím, tak mám obrovskou spotřebu,“ přiznává Kristýna Hnidáková z právnické fakulty.

Co na to říká odborník? „Obsahové látky z kakaového zrna mají stimulující i mírně euforizující účinek, který pomáhá překonat špatnou náladu z toho, když vám učení nejde, nebo se vám do něj nechce. Člověk to ale nesmí přehnat s množstvím, jinak se dočká spíše opačného efektu,“ podotýká Šimůnek. Chcete-li však na sobě pozorovat blahodárné čokoládové účinky, musíte vybírat kvalitní tabulku s vysokým obsahem kakaa. Hnědá hmota za 9,90 Kč sotva uspokojí mlsný jazyk, natož mozek.

Jak s kofeinem a guaranou?
Mezi tekutými stimulanty studijního výkonu vede káva a energetické drinky. „Když se učím, piju kafe, čím silnější, tím lepší. Ale spíš mě to psychicky nabudí, než že by mi reálně pomohlo,“ myslí si Tomáš Tiefenbacher z ekonomicko-správní fakulty.

V rozumné míře fungují kofeinové nápoje poměrně efektivně. „Dejte si ale pozor na předávkování kofeinem, to výkon spíš snižuje. Navíc pak dochází k nesouladu mezi subjektivním vjemem a tím, kolik se toho student skutečně naučí. Tak vznikají ty nešťastné případy, kdy student sice ležel ve skriptech, ale u zkoušky ze sebe nic nevydoluje,“ varuje Šimůnek. Navíc šest káv během jednoho odpoledne je po zdravotní stránce poněkud riskantní.

A co guarana, ginkgo biloba a podobné zázraky od G? Ginkgo biloba má například vliv na prokrvení mozku, koneckonců z toho důvodu se předepisuje i lidem vyššího věku, lidem s aterosklerózou a podobně. „Nějaký efekt tyhle přípravky mají, ale je to dost individuální. Určitou roli v tom hraje i placebo efekt, ale žádná studie, která by ho odlišila od účinků vyššího průtoku krve, neexistuje,“ míní Šimůnek.

Než tedy příště usednete ke skriptům, zkuste na učení pamatovat už při obědě. Výběrem správného jídla tak možná ušetříte pár hodin, které byste jinak strávili trávením.

Hlavní novinky